Primii zece angajatori din industria hotelieră au renunţat la 1.300 de oameni în ultimul an

Primii zece angajatori din industria hotelieră locală au circa 10% din forţa de muncă din acest sector economic în 2020, conform datelor Registrului Comerţului, dar toate companiile din top zece au restructurat în 2020.

447 afișări
Imaginea articolului Primii zece angajatori din industria hotelieră au renunţat la 1.300 de oameni în ultimul an

Sursa foto: profimedia

Angajaţii din sector au migrat fie către alte sectoare, fie au ales să meargă să muncească în străinătate.

Cel mai mare angajator din industria hotelieră este compania Turism Felix, care anul trecut a avut circa 727 de salariaţi, cu circa 30 mai puţini faţă de 2019. Turism Băile Felix administrează cinci hoteluri clasate la două, trei şi patru stele, un ştrand şi centre de wellness & spa.

Compania este controlată de SIF Transilvania, cu o participaţie de 63,13%, în timp ce SIF Oltenia are 28,97%, restul acţiunilor fiind împărţite de ceilalţi investitori de pe piaţa de capital de la Bucureşti. Cei mai mari angajatori din industrie sunt şi printre cei mai mari jucători din acest sector economic, însă efectele pandemiei se pot observa şi în evoluţia negativă a numărului de angajaţi.

Ana Hotels, unul dintre cele mai mari grupuri hoteliere din industrie, a numărat mai puţin cu circa 100 de persoane anul trecut. Ana Hotels, controlat de omul de afaceri George Copos, s-a aflat anul trecut pe poziţia a treia în clasamentul celor mai mari companii din acest sector economic, având o cifră de afaceri de 55 milioane lei.

Compania hotelieră deţine şi operează hotelul din Bucureşti Crowne Plaza, hotelul Athenee Palace Hilton - trei unităţi hoteliere la Poiana Braşov – Sportul, Bradul şi Poiana – şi Hotelul Europa împreună cu centrul SPA ANA Aslan Health Spa din Eforie Nord.

Una dintre cele mai mari scăderi ale numărului de angajaţi din clasamentul celor mai mari angajatori din hotelărie este compania Continental Hotels, controlată de omul de afaceri Radu Enache. Continental Hotels a numărat cu 381 mai puţini angajaţi în 2020 faţă de 2019.

Industria hotelieră, în care se încadrează trei sectoare şi anume hoteluri, facilităţi de cazare pentru vacanţe, campinguri şi alte servicii de cazare, adică toate companiile care administrează unităţi de cazare, a avut anul trecut un total de circa 40.000 de angajaţi, cu aproape 10.000 mai puţin faţă de 2019, cei mai mulţi dintre aceştia fiind angajaţi în hoteluri, adică 75%.

Industria locală de turism a fost puternic afectată de efectele pandemiei, iar din cauza incertitudinilor din această piaţă, mulţi angajaţi au ales să plece fie către alte sectoare economice unde exista o mai mare stabilitate, fie să ia calea străinătăţii. Numărul angajaţilor din turism, la care se adaugă pe lângă cei din hotelărie şi angajaţii din restaurante şi agenţii de turism, a scăzut anul trecut cu 12% faţă de 2019, conform datelor Registrului Comerţului. Astfel, în 2020, numărul total al salariaţilor din HoReCa şi agenţii de turism a fost anul trecut de peste 165.000 de persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici