Prin tăierea salariilor la BNR statul a pierdut echivalentul a mii de pensii şi a încasat zero lei

Bugetul a pierdut venituri echivalente a "mii şi mii de pensii" prin tăierea salariilor de la Banca Naţională, fără să fie încasat vreun leu, întrucât, conform legii, economiile au fost incluse în fondul de rezervă al băncii centrale, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

37 afișări
Imaginea articolului Prin tăierea salariilor la BNR statul a pierdut echivalentul a mii de pensii şi a încasat zero lei

Prin tăierea salariilor la BNR statul a pierdut echivalentul a mii de pensii şi a încasat zero lei (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Legea nu permitea ca economiile realizate să fie vărsate la buget, dar nici să fie incluse în contul de profit, fiind alocate la fondul de rezervă, a cărui destinaţie este acoperirea unor eventuale pierderi viitoare. Astfel, bugetul a încasat zero lei din economia făcută cu salariile. Ba mai mult, prin tăierea de 25% n-au mai fost virate la buget ca impozit pe venit şi CAS-uri sume care echivalează cu plata a mii şi mii de pensii", a precizat Vasilescu.

Întrebat dacă salariile la nivelul BNR vor rămâne reduse, Vasilescu a replicat: "Dar ce, suntem în Kafka?"

Surse oficiale declaraseră pentru MEDIAFAX că există discuţii la nivelul BNR dacă salariile vor reveni la nivelul din iunie 2010, înainte de tăierea cu 25%, sau vor fi majorate cu un procent inferior, cum se va întâmpla în cazul bugetarilor.

Legea de reducere a salariilor bugetarilor a prevăzut şi scăderea veniturilor angajaţiilor din BNR. Iniţial, legea prevedea ca economiile obţinute să se facă venit la bugetul de stat, dar după intervenţia Băncii Centrale Europene, care a atras atenţia că un astfel de mecanism ar echivala cu finanţarea directă a bugetului de către banca centrală, sumele rezultate din tăierile de salarii de la BNR au fost virate în fondul de rezervă.

Astfel, statul nu a încasat niciun leu din economiile realizate şi mai mult a avut venituri nerealizate din impozitul pe venit şi CAS-urile aferente sumelor cu care s-au redus salariile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici