Proiect de HG pentru prevenirea accidentelor feroviare

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) va elabora o hotărâre de guvern care va reglementa investigarea şi prevenirea accidentelor de pe calea ferată.

215 afișări
Imaginea articolului Proiect de HG pentru prevenirea accidentelor feroviare

Proiect de HG pentru prevenirea accidentelor feroviare (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Proiectul face parte dintr-un pachet de nouă măsuri privind siguranţa circulaţiei feroviare, stabilit miercuri de reprezentanţii MTI şi cei ai companiilor feroviare private.

La întâlnire au participat din partea MTI ministrul de resort Radu Berceanu, subscretarul de stat Constantin Axinia, directorii CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA, precum şi directorii regionalelor şi cei de circulaţie.

"S-a stabilit un pachet de nouă măsuri, care va intra în vigoare de la 1 octombrie. Măsurile vor fi urmărite şi coordonate de minister prin Autoritatea Feroviară Română", a declarat inspectorul-şef al Autorităţii Feroviare Române (AFR), Gelu Dae.

Una dintre măsuri vizează reexaminarea competenţelor personalului de la circulaţie, precum şi examinarea psihologică a angajaţilor.

"Până acum, medicul putea să dea o adeverinţă care stipula că angajatul este apt de muncă, însă cu unele restricţii. De-acum înainte vor putea lucra doar angajaţii apţi şi fără restricţii", a mai spus Dae.

Astfel, şefii de la siguranţa circulaţiei vor fi testaţi din punct de vedere profesional, urmând ca angajaţii cu abateri şi cei aflaţi în concediu medical să fie examinaţi psihologic şi medical.

"Am făcut un ordin de ministru, care a fost semnat, prin care personalul de la siguranţa circulaţiei să fie examinat. După control, cei inapţi vor fi sancţionaţi prin retrogradare sau vor fi daţi afară. Sunt legi pe care ei trebuie să le cunoască ca pe o poezie", a declarat, după şedinţa privind siguranţa circulaţiei, subsecretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia.

El a adăugat că pachetul de măsuri a fost elaborat din cauza multiplelor accidente din ultima perioadă, care nu au mai avut loc într-un interval atât de scurt de 50 de ani.

În prezent, procedurile de investigare şi cercetare a accidentelor pe calea ferată sunt stabilite printr-un ordin al ministrului Transporturilor.

Iniţiativa Ministerului Transporturilor vine după ce în ultima perioadă au deraiat mai multe trenuri.

Duminică după-amiază, cel de-al treilea vagon al unui tren rapid care circula pe direcţia Bucureşti-Iaşi a deraiat în judeţul Galaţi, în zona localităţii Berheci, fără a exista victime. Acesta a fost cel de-al treilea tren care a deraiat în numai o săptămână. Primul accident feroviar a avut loc luni, 21 septembrie, în judeţul Dolj, unde au deraiat opt vagoane ale unui tren accelerat. Cel de-al doilea accident s-a produs în aceeaşi zi, în judeţul Cluj, unde a deraiat un tren încărcat cu produse petroliere, o parte dintre vagoane ajungând într-o râpă.

Axinia a mai spus că legea feroviară şi pachetul de măsuri adoptat miercuri vor compune viitorul cod feroviar.

"Am terminat cu AFER legea feroviară, pe care o să o vadă şi domnul ministru, după care va fi depusă la Parlament. Ei ne-o trimit înapoi, iar apoi îl vom analiza în comisie", a încheiat Axinia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici