Proiectul Legii Turismului: Un sistem asigurat de STS care va stoca date personale ale turiştilor. Baza, folosită de SRI şi SIE/ Preşedinte ONG: Excesiva urmărire a datelor turiştilor trebuie TEMPERATĂ

Înfiinţarea sistemului asigurat de STS care va stoca date personale ale turiştilor este importantă, iar informaţiile despre oameni pot ajunge oricum la SRI, SIE, etc, spune ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre. Excesiva urmărire a datelor personale trebuie temperată, susţine şeful APDT Prahova.

647 afișări
Imaginea articolului Proiectul Legii Turismului: Un sistem asigurat de STS care va stoca date personale ale turiştilor. Baza, folosită de SRI şi SIE/ Preşedinte ONG: Excesiva urmărire a datelor turiştilor trebuie TEMPERATĂ

Proiectul Legii Turismului: Un sistem asigurat de STS care va stoca date personale ale turiştilor. Baza, folosită de SRI şi SIE/ Preşedinte APDT Prahova: Excesiva urmărire a datelor turiştilor trebuie TEMPERATĂ

Prima dezbatere publică pe tema proiectului Legii Turismului a fost organizată, marţi, la Buşteni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prezent la dezbateri, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat că oamenii îşi doresc o lege dinamică, iar proiectul propus este ”dinamic” întrucât 99 la sută din reglementări vor fi luate prin hotărâri de Guvern şi prin ordine ale miniştrilor.

Întrebat despre înfiinţarea sistemului asigurat de STS care va stoca date personale ale turiştilor, Dobre a declarat că “fiecare instituţie a statului va avea acces la diverse informaţii”.

”Datele cu caracter personal, după cum bine ştiţi, sunt trecute într-o nouă directivă europeană care trebuie să intre în vigoare de la anul, printr-o nouă lege. De ce am făcut acest subcapitol? Este foarte important, la ora actuală, să ştim cum stăm, cum vom sta pe tot ce înseamnă activitatea de turism din România (…) Credeţi că acum, când discutaţi cu mine, vacanţa sau minivacanţa dumneavoastră pe care o desfăşuraţi în Constanţa nu poate ajunge tot la fel, la aceste instituţii pe care le enumeraţi (SRI, DGIPI, SIE - N.R.). Eu cred că în primul rând trebuie să ne respectăm instituţiile statului în România, să nu încălcăm legile. Fiecare instituţie a statului va avea acces la diverse informaţii. De fiecare dată, se vor cere date care sunt necesare pentru fiecare instituţie. La ora actuală, MAI are toate datele cu caracter personal ale tuturor românilor”, a spus ministrul Turismului.

Prin proiect, Ministerul Turismului urmăreşte şi reducerea evaziunii fiscale.

“Se urmăreşte să reducem cât mai mult partea de evaziune în acest domeniu de activitate. După cum au spus şi domnii din sală, sunt foarte multe site-uri în România care comercializează pachete de servicii turistice ale unor unităţi de cazare care nu sunt clasificate de către minister. Şi sunt câteva mii. Prin aceast sistem electronic se va reduce foarte mult şi această piaţă neagră”, a adăugat Mircea Titus Dobre.

Întrebat când crede că va intra în vigoare legea, Dobre a răspuns că speră că la sfârşitul lunii noiembrie, iar softul prin care ar urma să funcţioneze Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România să fie gata în ianuarie sau februarie 2018.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, Adrian Voican, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că excesiva urmărire a datelor personale trebuie temperată.

“Cred că fost o lipsă de abilitate de a pune în lege atât de multe pagini şi atât de detaliate despre colectarea datelor persoanelor. Şi în acest moment, de câte ori mergem la un hotel există acea fişă hotelieră pe care o completăm, cu nume, cu obiectul vizitei. Faptul că se informatizează şi avem acces la date statistice, foarte rapid şi precis, e un lucru pozitiv. Celelalte două aspecte, această excesivă urmărire a datelor personale, cred că trebuie temperate. Avem nevoie să ştim câţi cetăţeni străini şi din ce ţară şi în ce scop vin în România, câţi bani cheltuie, ca să ştim să facem programe, şi nu neapărat cum îl cheamă pe x sau pe y şi toata istoria lui personală. Eu cred că serviciile secrete au acces la orice informaţii vor, oricând vor şi că acest lucru ţine de siguranţă şi de legile lor şi nu de legea turismului. Pe noi ne interesează să facem turism”, a declarat Voican.

Reprezentatul unei pensiuni din Cheia a criticat sistemul informatic pe care vrea să-l implementeze Ministerul Turismului.

”Eu sunt singură. Am doar o femeie de serviciu, în rest fac de toate. Mai am eu timp să stau să introduc şi datele astea? Sistemul e o greşeală totală. E un pericol mare: unde ajung datele astea?”, a spus administratorul unei pensiuni care a participat la dezbaterea publică.

Proiectul Legii turismului, lansat în dezbatere publică, prevede, printre altele, înfiinţarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR), care va fi asigurat de STS şi va colecta şi stoca date despre turişti şi despre unităţile de cazare.

SIEATR va colecta, stoca, corela, ordona, analiza, prelucra şi disemina date, precum şi indicatori statistici privind activităţile de turism şi turişti.

SIEATR este un ansamblu al sistemelor şi mijloacelor informatice, asigurat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, necesare pentru ţinerea evidenţei structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare, de evaluare a activităţii turistice, de evaluare a circulaţiei turiştilor şi de furnizare a informaţiilor necesare instituţiilor publice, potrivit proiectului de lege.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici