Cu ce vine nou ordonanţa care schimbă Codul de procedură fiscală. Ce amenzi riscă românii care lucrează în străinătate, dacă nu depun un chestionar anume

Sancţionarea celor care pleacă la muncă în străinătate şi care nu depun la timp chestionarul de rezidenţă fiscal, dar şi identificarea de noi soluţii pentru suspendarea executării silite în anumite situaţii, sunt câteva din prevederile noii ordonanţe 30, ce modifică Codul de procedură fiscală.

7403 afișări
Imaginea articolului Cu ce vine nou ordonanţa care schimbă Codul de procedură fiscală. Ce amenzi riscă românii care lucrează în străinătate, dacă nu depun un chestionar anume

Cu ce vine nou ordonanţa care modifică Codul de procedură fiscală. Ce amenzi riscă românii care lucrează în străinătate dacă nu depun un chestionar anume

“Modificările din Codul de procedură fiscală aduc şi unele prevederi rezonabile şi aşteptate de către contribuabili, dar şi unele măsuri de sancţionare pentru că aşa se simte autoritatea coercitivă a statului. Dintre măsurile pe care le consider bune, regăsim faptul că s-au găsit noi soluţii pentru suspendarea executării silite şi în perioada în care contribuabilul face demersul să obţină garanţii bancare sau caută soluţii să prezinte scrisori de asigurare, sau când discutăm de deschiderea unor sedii secundare, termenul de depunere al declaraţiei se prelungeşte de la 15 la 30 de zile”, a precizat, pentru Mediafax, consultantul fiscal Adrian Benţa.

Acesta spune că, în conformitate cu noile prevederi, nu sunt sechestrabile bunurile pentru care cheltuielile cu sechestrarea silită sunt mai mari decât veniturile realizate şi când valoarea bunurilor este mai mică de 1% din creanţele bugetare.

Pe de altă parte, Benţa subliniază tendinţa din ce în ce mai accentuată a autorităţii fiscale de a da amenzi.

“De data aceasta, principalii contravenienţi sunt românii care lucrează în străinătate şi care nu şi-au anunţat plecarea la Fisc. Astfel, un cetăţean român ce părăseşte teritoriul ţării pentru o perioadă mai mare de 183 de zile trebuie să deţină chestionarul de rezidenţă fiscală. Acesta se depune cu minim 30 de zile înaintea plecării din România. Prevederea a fost reglementată de la 1 ianuarie 2016 prin noul Cod fiscal. Ordonanţa recent publicată introduce amenzi pentru cei ce nu respectă această procedură. Amenda este între 50 de lei -100 de lei, nu este o sumă mare, însă gestul în sine este unul neagreabil atâta timp cât nimeni nu a făcut vreo informare publică cu privire la obligaţia acestor cetăţeni”, arată consultantul fiscal.

Printre alte modificări pe care le aduce recenta ordonanţă se mai numără obligativitatea notarilor şi a executorilor judecătoreşti de a transmite organelor fiscale informaţii, dar şi extinderea utilizării serviciului electronic de comunicare cu contribuabilii - Spaţiul Privat Virtual şi la alte autorităţi fiscale în afară de ANAF, “în scopul comunicării actelor emise către contribuabili/plătitori cât şi în scopul depunerii de cereri, înscrisuri sau orice alte documente de către contribuabili/ plătitori”.

De asemenea, se clarifică anumite situaţii privind inspectarea averilor nedeclarate de persoanele fizice. Astfel, sunt supuse inspecţiei, după stabilirea persoanelor ce reprezintă risc fiscal acele persoane fizice pentru care se constată o diferenţă nedeclarată de venituri mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei. Durata maximă a verificării efectuate asupra unei persoane fizice este de maximum 365 zile de la data comunicării avizului de începere a inspecţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici