Relevanţa agenţiilor de rating, pusă sub semnul întrebării după retrogradarea băncilor suedeze

Relevanţa agenţiilor de rating este din nou pusă sub semnul întrebării de reacţia pieţelor, unde acţiunile băncilor suedeze au crescut, iar costurile de împrumut ale acestora au scăzut, deşi Moody's a retrogradat săptămâna trecută instituţiile de credit.

313 afișări
Imaginea articolului Relevanţa agenţiilor de rating, pusă sub semnul întrebării după retrogradarea băncilor suedeze

Relevanţa agenţiilor de rating, pusă sub semnul întrebării după retrogradarea băncilor suedeze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reacţia pieţelor la retrogradarea Nordea, Svenska Handelsbanken şi DNB Bank sugerează că investitorii dau tot mai puţină atenţie agenţiilor de rating şi se bazează pe propriile analize pentru a determina dacă vor cumpăra sau vor vinde o acţiune, potrivit unei analize Bloomberg.

"Putem vedea şi singuri cât de solide sunt băncile suedeze şi nu acordăm prea multă greutate informaţiilor transmise de agenţiile de rating. Tot mai mult, piaţa pare să adopte o abordare similară", comentează un partener la fondul Norron din Stockholm.

UE încearcă să reducă influenţa agenţiilor de rating asupra pieţelor financiare, iar investitorii par tot mai dispuşi să ignore Moody's, Standard & Poor's şi Fitch.

Danemarca, care deţine preşedinţia rotativă a UE, a anunţat recent că a obţinut sprijinul blocului comunitar pentru iniţiative de scădere a influenţei agenţiilor de rating. Băncile daneze au început deja să renunţe la contractele cu Moody's.

Moody's a retrogradat săptămâna trecută cu câte o treaptă băncile suedeze Nordea şi Svenska Handelsbanken la Aa3, respectiv DNB Bank la A1. Calificativele SEB şi Swedbank au fost confirmate, în timp ce Landshypotek a fost retrogradată cu două trepte, la Baa2. Toate ratingurile au perspectivă stabilă.

Acţiunile Handelsbanken au închis în urcare pe 24 mai, ziua în care a fost anunţată retrogradarea. Titlurile Nordea şi DNB au avansat în aceeaşi zi cu până la 1,6%, însă au pierdut ulterior creşterile în linie cu sectorul bancar european.

Randamentul obligaţiunilor Nordea cu maturitatea în 2019 a scăzut pe pieţele secundare în ultimele două şedinţe încheiate cu 4 puncte de bază, la 2,61%, în timp de dobânda plătită de Handelsbanken pentru titluri cu scadenţa la cinci ani a coborât cu două puncte, la 2,6%.

Pieţele datoriilor de stat au înregistrat în trecut reacţii similare la diverse retrogradări operate de agenţiile de rating. Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA au scăzut în vara anului trecut după ce Standard & Poor's a coborât în premieră ratingul Statelor Unite de la AAA, iar Banca Angliei a anunţat în martie că reacţia pieţelor a fost limitată după decizia Moody's de a modifica perspectiva ratingului Marii Britanii la negativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici