Rezervele BNR au urcat la 28,3 miliarde de euro

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în 2009 cu 2,08 miliarde de euro, după ce au scăzut în decembrie cu 434 milioane euro, de la nivelul record de 28,7 miliarde euro la 28,3 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate luni de banca centrală.

20 afișări
Imaginea articolului Rezervele BNR au urcat la 28,3 miliarde de euro

Rezervele BNR au urcat la 28,3 miliarde de euro (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)

Intrările din luna decembrie au totalizat 2,76 miliarde de euro, provenind din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, încasări în contul Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Totodată, ieşirile de la rezerva BNR au însumat în decembrie 3,195 miliarde euro, reprezentând "modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele", potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în noiembrie să reducă nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009, pentru susţinerea finanţării sectorului guvernamental de pe piaţa internă. RMO se constituie ca nivel mediu zilnic al disponibilităţilor instituţiilor

Rezerva de aur s-a menţinut în ultima lună a anului trecut la 103,7 tone, dar valoarea acesteia a scăzut uşor de la 2,597 miliarde euro la 2,556 miliarde de euro, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale.

Astfel, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost de 30,859 miliarde de euro la 31 decembrie 2009, faţă de 31,334 miliarde de euro la sfârşitul lunii precedente.

Plăţile scadente în luna ianuarie 2010 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 107 milioane euro.

Rezervele valutare al BNR au crescut în mod constant în perioada iulie - noiembrie 2009, atingând consecutiv cinci niveluri record.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a virat României, anul trecut, echivalentul a 6,088 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST), aproximativ 6,85 miliarde euro, reprezentând primele două tranşe din finanţarea prevăzută în acordul stand-by aprobat în luna mai 2009, de aproape 13 miliarde euro.

Prima tranşă şi jumătate din cea de-a doua a intrat la rezerva valutară a băncii centrale. Totodată, jumătate din tranşa a doua de la FMI, respectiv echivalentul a 859 milioane DST, adică 1,36 miliarde dolari, a avut ca destinaţie acoperirea deficitului bugetar şi a intrat în contul Trezoreiei statului aflat la BNR.

FMI a mai alocat României 908,8 milioane de DST, aproximativ 1,4 miliarde de dolari, în lunile august şi septembrie, în cadrul unui program amplu menit să suplimenteze rezervele valutare ale statelor membre.

România a mai tras, în luna iulie, prima tranşă din împrumutul de la Comisia Europeană, în valoare de 1,5 miliarde euro, destinată finanţării deficitului bugetar. Totodată, la finele lunii octombrie, România a primit primul împrumut pentru politici de dezvoltare de la Banca Mondială, în valoare de 300 milioane de euro, fonduri care au intrat în contul MFP.

În afară de împrumuturile din pachetul negociat cu FMI şi instituţiile internaţionale, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat în acest an atât prin titluri de stat în lei, cât şi în valută. Astfel, Finanţele au vândut în 2009 titluri în valută în sumă de 2,76 miliarde de euro, prin trei licitaţii pe piaţa internă.

Totodată, MFP a mai contractat de la băncile comerciale un împrumut de tip club loan, în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici