România, campioană la cereale, vinde ieftin şi cumpără scump: Valoarea importurilor a depăşit-o cu mult pe cea a exporturilor

  • România este campioană europeană la producţia de porumb şi floarea soarelui
  • Totuşi, ţara noastră nu ştie să le valorifice
  • Ţara cumpără din străinătate de la bulion până la pâine şi ulei de floarea soarelui
686 afișări

Valoarea importurilor a depăşit-o cu un miliard de euro pe cea a exporturilor, iar 65% din valoarea subvenţiilor date de stat fermierilor ajunge în deficitul comercial cu produse agroalimentare.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că deficitul a apărut începând din 2015, iar în 2018 a depăşit un miliard de euro. La sfârşitul lunii noiembrie a anul trecut deficitul era de 998 milioane de euro.

„În aprilie cei de la INS ne vor furniza datele primare. Practic, avem un trend nu prea pozitiv pentru agricultura românească, exportăm materiale prime, importăm materie procesată cu valoare adăugată, practic exportăm subvenţii. De aceea, în acest plan naţional strategic, încercăm să schimbăm trendul”, a spus Oros.

Practic, România vinde cereale şi legume subvenţionate ci mai mult de 600 de milioane de euro pe an, conform ministrului Agriculturii.

Micii fermieri nu se asociază pentru a livra marfă fabricilor de conservare din ţară, astfel că le cumpără străinii şi le revând după procesare, la preţuri de câteva ori mai mari. Anul acesta, România va importa şi mai mult, deoarece din cauza secetei şi a temperaturilor nefireşti de mari s-au înmulţit dăunătorii, iar recoltele se anunţă slabe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici