România - locul trei în UE în funcţie de rata anuală a inflaţiei din aprilie

România se plasează pe locul trei în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea preţurilor de consum din aprilie, de 4,2%, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, după ce în martie a ocupat poziţia a două, la nivelul blocului comunitare rata anuală medie a inflaţiei fiind de 2%, potrivit Eurostat.

32 afișări
Imaginea articolului România - locul trei în UE în funcţie de rata anuală a inflaţiei din aprilie

România - locul trei în UE în funcţie de rata anuală a inflaţiei din aprilie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În luna martie, rata anuală a inflaţiei din România a fost tot de 4,2%, iar în Uniune de 1,9%.

Din cele 26 de state pentru care biroul de statistică al UE prezintă date (lipseşte Marea Britanie), preţurile de consum au scăzut în aprilie doar în Irlanda (2,5%) şi Letonia (2,8%), celelalte ţări înregistrând creşteri. Cele mai mari majorări ale ratei inflaţiei anuale sunt observate la Ungaria (5,7%) şi Grecia (4,7%). Comparativ cu luna martie, inflaţia anuală din aprilie s-a redus în şase state UE, a rămas la acelaşi nivel în trei şi a urcat în 17 ţări.

Totodată, România se plasează pe penultima poziţie în Uniune după avansul lunar al preţurilor de consum, de 0,3%, acelaşi ca în Finlanda, Olanda şi Franţa, depăşind Danemarca şi Austria, în condiţiile în care inflaţia s-a aflat pe teritoriu negativ în Germania şi Suedia şi a stagnat în Irlanda. Cele mai mai mari niveluri ale indicatorului au fost înregistrate de Malta (2,6%), Grecia şi Bulgaria (1,2%).

La nivelul UE, inflaţia lunară din luna aprile a fost de 0,4%. În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din UE, preţurile de consum au crescut cu 1,5% faţă de luna aprile 2009, şi cu 0,5% comparativ cu martie 2010.

Nivelurile inflaţiilor anuale şi lunare din aprilie calculate de Eurostat pentru Uniune şi zona euro sunt provizorii, se precizează în raportul Eurostat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici