România ocupă locul patru în UE după creşterea exporturilor la nouă luni

România ocupă locul patru în Uniunea Europeană (UE) după creşterea exporturilor din primele nouă luni, de 26%, în condiţiile în care indicatorul a scăzut într-un singur stat comunitar, şi poziţia a zecea în funcţie de avansul importurilor, potrivit datelor Eurostat.

50 afișări
Imaginea articolului România ocupă locul patru în UE după creşterea exporturilor la nouă luni

România ocupă locul patru în UE după creşterea exporturilor la nouă luni (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În valoare, exporturile României, intra şi extracomunitare, au crescut de la 21,2 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie 2009 la 26,8 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an.

Dintre statele UE, cea mai mare creştere a exporturilor a fost înregistrată, în intervalul analizat, de Bulgaria (33%), urmată de Letonia (29%). Pe locul următor s-au plasat Lituania şi Estonia (28%). În Ungaria, indicatorul a avansat cu 21%. În Germania, cea mai mare economie europeană, exporturile au urcat cu 19%.

Singura ţară care în care exporturile au scăzut este Luxemburg (4%).

Importurile României au coborât de la 28,4 miliarde de euro în primele nouă luni din 2009 la 33,8 miliarde de euro în perioada corespunzătoare a acestui an. Pe primele poziţii în UE, în funcţie de avansul importurilor, se situează Suedia (30%), Lituania (29%), Cehia şi Slovacia (24%). Creşteri asemănătoare cu cele ale României au mai consemnat Ungaria şi Germania. În Bulgaria, importurile au urcat cu 9%.

În intervalul ianuarie-septembrie, importurile au scăzut numai în Irlanda (1%) şi Grecia (12%).

Cei mai importanţi parteneri comerciali ai Uniunii au fost, în perioada analizată, SUA, în privinţa exporturilor (177,8 miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de primele nouă luni din 2009) şi China, din punct de vedere al importurilor (204,5 miliarde de euro, în urcare cu 30%).

Datele Eurostat privind evoluţia importurilor şi exporturilor statelor comunitare nu sunt ajustate sezonier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici