România reia exporturile de carne de porc în China

România va putea exporta în China carne de porc congelată, după ce autorităţile chineze au aprobat înregistrarea primei companii româneşti producătoare de carne de porc, Smithfield România, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii.

623 afișări
Imaginea articolului România reia exporturile de carne de porc în China

România reia exporturile de carne de porc în China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Administraţia de Stat pentru Supravegherea Certificării şi Acreditării din China a informat oficial România despre aprobarea înregistrării firmei româneşti, precizând că exportul de carne de porc congelată va putea începe după listarea firmei româneşti pe site-ul Autorităţii Sanitare Veterinare din China.

"Decizia Chinei de a importa carne de porc din România reprezintă o mare realizare pentru economia românească, întrucât, încă din 2012, de la preluarea guvernării, am făcut eforturi susţinute împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pentru a deschide posibilitatea exportului cărnii de porc pe o piaţa atât de importantă cum este cea chineză. Iată că astăzi putem vorbi de un pas concret făcut de România în direcţia dezvoltării durabile a agriculturii româneşti, prin intermediul exporturilor", a declarat într-un comunicat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

El a semnat în vara anului trecut un memorandum de înţelegere cu omologul său din China, Han Changfu, privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, document care clarifică aspectele tehnice privind colaborarea româno-chineză în domeniul sanitar veterinar, siguranţei alimentelor, controlului şi inspecţiei pe zona cărnii şi a produselor din carne.

Smithfield România a anunţat în luna august a anului trecut că aşteaptă ca autorităţile chineze să finalizeze înregistrarea abatorului.

"Smithfield România va începe exporturile de carne de porc către China imediat ce autorităţile sanitar veterinare din China vor finaliza procedurile de înregistrare a abatorului, conform reglementarilor sanitar-veterinare în vigoare în China", spuneau reprezentanţii companiei la acel moment.

Grupul chinez WH, cel mai mare producător de carne de porc din lume, a preluat în 2013 compania americană Smithfield Foods, cu operaţiuni şi în România.

Smithfield Prod gestionează un abator propriu localizat în Timişoara, în incinta fostului Comtim, unul dintre cele mai mari abatoare din Europa, care produce circa 30% din carcasele clasificate în România, având capacitate de tranşare zilnică de 3.500 de porci.

Constantin aprecia, în luna mai a anului trecut, că exporturile de carne de porc către China ar putea începe într-o lună, în timp ce premierul Victor Ponta spunea că îşi doreşte ca atunci când ajunge la Beijing să consume tot carne românească, declaraţiile fiind făcute în cadrul unei vizite la fabrica de nutreţuri combinate Vinga, deţinută de Smithfield.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici