România şi petrolul rusesc: 10 miliarde în 5 ani. Ce se întâmplă la iarnă?

  • Deja OMV Petrom, cel mai mare jucător din piaţa carburanţilor, a anunţat că a identificat soluţii pentru a înlocui complet petrolul rusesc în mixul său de produse
  • Din decembrie, la fel trebuie să facă toţi jucătorii. Va fi greu, dar nu imposibil spun oamenii din piaţă, deşi această mişcare va veni cu un cost pe măsură.
736 afișări
Imaginea articolului România şi petrolul rusesc: 10 miliarde în 5 ani. Ce se întâmplă la iarnă?

România şi petrolul rusesc: 10 miliarde în 5 ani. Ce se întâmplă la iarnă?

Datele de a INS arată că în perioada 2017-aprilie 2022, România a adus din Rusia petrol de circa 6,1 miliarde de euro la care se adaugă produse petroliere, pentru aceeaşi perioadă, de circa 3,7 miliarde de euro, noteaza Ziarul Financiar.

Pentru piaţa locală, parteneriatul cu Rusia este important în acoperirea consu­mului intern de petrol şi produse petroliere, 20% din aurul negru venind de la ruşi şi 25% din consumul de carburanţi fiind acoperit prin importuri de produse petroliere ruseşti. Pe plan local, ruşii au o rafinărie, Petrotel-Lukoil, cu o capacitate de procesare de circa 2,5 milioane de tone anual, o reţea de circa 300 de benzinării Lukoil, dar şi reţeaua de 19 benzinării care operează cu brandul Gazprom.

Părerile sunt împărţite în legătură cu problemele cu care România s-ar putea confrunta în iarna aceastui an, când va intra în vigoare interdicţia privind importul de petrol şi produse petroliere ruseşti. În timp ce unii analişti cred că nu este exclusă o eventuală raţionalizare a consumului de carburanţi, alţi specialişti din piaţă sunt de părere că există alternative.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici