Video Rus: Master Planul de Transport ar putea fi prezentat în Guvern în septembrie-octombrie - VIDEO

Master Planul de Transport ar putea fi prezentat în Guvern la perioada septembrie - octombrie, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus, după ce termenul anunţat anterior pentru definitivarea celui de-al doilea draft al documentului a expirat la finele lunii trecute.

543 afișări

"La 31 august vom avea Master Planul pe Transporturi într-o variantă de draft în care îl putem finaliza definitiv, deci într-un draft semifinal, cu poziţii ale UE, a firmelor care se ocupă de acest lucru şi a nostră", a declarat Rus într-un interviu pentru MEDIAFAX.

El a precizat că nu cunoaşte motivele care au generat amânarea termenelor legate pentru finalizarea Master Planului înainte de venirea sa la conducerea Transporturilor şi estimează că prezentarea documentului în Guvern ar putea avea loc în septembrie - octombrie.

Consultantul statului român pentru realizarea Master Planului este compania americană AECOM, în baza unui contract de 9,5 milioane lei fără TVA, atribuit în 2012.

Termenul anunţat anterior de autorităţi pentru definitivarea celui de-al doilea draft al Master Planului şi propunerea pentru aprobare în Guvern a fost 30 iunie.

Master Planul este un instrument de testare a proiectelor şi politicilor de transport şi un document de analiză şi strategie în acest domeniu, care va trebui să conţină o listă cu proiecte de investiţii prioritizate, în funcţie de resursele finanicare disponibile, pentru orizontul de timp 2020, 2030 şi 2040.

În vara anului trecut agenţia MEDIAFAX a prezentat un document în care Comisia Europeană atenţiona Guvernul că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent şi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut.

Comisia semnala şi lipsa unui Master Plan pe Transport, atrăgându-se atenţia că Acordul nu va fi luat în discuţie decât atunci când Master Planul va fi finalizat şi că, în plus, există pericolul ca întregul program operaţional preconizat pentru marile proiecte să fie blocat în absenţa acestui plan.

La finele lunii martie, fostul ministru al Transporturilor Dan Şova a declarat că Master Planul General de Transport va fi finalizat până la 15 aprilie în forma necesară pentru aprobarea fondurilor europene.

El a arătat că documentul ar fi trebuit finalizat până la sfârşitul anului trecut, dar că, din cauza nerespectării acestui termen, a fost necesară prelungirea unui contract de consultanţă încheiat de Ministerul Transporturilor cu Banca Mondială, în cadrul unui proiect de suport pentru punerea în aplicare a unei strategii generale în sectorul de transport şi infrastructură.

Ministerul Transporturilor a publicat în aprilie o serie de documente aferente Master Planului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici