Rusia va suferi cea mai gravă încetinire dintre toate economiile majore - analiză

Potrivit noilor previziuni ale băncii centrale, în acest an Rusia va înregistra cea mai gravă recesiune dintre toate marile economii, iar economiştii anticipează un viitor sumbru, scrie Wall Street Journal.

2287 afișări
Imaginea articolului Rusia va suferi cea mai gravă încetinire dintre toate economiile majore - analiză

Rusia va suferi cea mai gravă încetinire dintre toate economiile majore - analiză

Previziune vin pe fondul scăderii profiturilor obţinute din preţurile ridicate la energie, al sancţiunilor care se înăspresc şi al eforturilor de înlocuire a Europei ca principal cumpărător al petrolului şi gazelor ruseşti.

Economia rusă suferă de pe urma impactului sancţiunilor şi a retragerii companiilor occidentale în urma invaziei din Ucraina din februarie. Deşi Rusia a beneficiat de creşterea preţurilor la energie în acest an, economiştii se aşteaptă ca veniturile să scadă brusc pe măsură ce economia globală încetineşte şi Occidentul găseşte înlocuitori pentru energia rusă.

Prognoza băncii centrale privind o scădere a produsului intern brut cuprinsă între 3% şi 3,5% în acest an este mai mică decât estimările de după începerea conflictului.

"Scăderea PIB-ului va fi mai puţin semnificativă decât se anticipa", a declarat şefa Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

Cu toate acestea, contracţia aşteptată ar fi probabil cea mai mare înregistrată de un membru al Grupului celor mai mari 20 de economii.

Imediat după invazie, banca se aştepta ca economia să se contracte între 8% şi 10% în acest an şi cu până la 3% anul viitor. În prezent, se aşteaptă ca PIB-ul să se contracte între 1% şi 4% anul viitor.

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, banca centrală se aştepta ca economia să crească cu până la 3% în 2022. Asta înseamnă că războiul a costat ţara mai mult de 7% din PIB numai în acest an.

Banca Rusiei a lăsat neschimbată dobânda cheie în şedinţa din martie, care a fost urmată de şase reduceri consecutive ale ratei dobânzii, de la 20% la 7,5%, în condiţiile în care factorii de decizie au reuşit să stabilizeze rubla şi sistemul financiar în urma sancţiunilor occidentale.

Banca centrală a avertizat că economia ar putea suferi o scădere mai mare a producţiei anul viitor, dacă Rusia se va confrunta cu sancţiuni mai dure sau cu o cerere mai slabă din cauza încetinirii economiei globale. Uniunea Europeană intenţionează să impună noi sancţiuni pentru transportul de ţiţei rusesc în întreaga lume.

Banca a declarat că economia ar putea avea de asemenea de suferit ca urmare a deciziei guvernului din septembrie de a recruta 222.000 de soldaţi.

"Mai târziu ar putea începe să aibă un impact proinflaţionist din cauza lipsei unor competenţe specializate", a spus Nabiullina.

Sancţiunile şi retragerea voluntară a firmelor occidentale au afectat puternic unele părţi ale economiei. Potrivit cifrelor publicate miercuri de Serviciul Federal de Statistică de Stat, producţia de automobile în septembrie a fost mai puţin de jumătate din nivelul înregistrat cu un an înainte.

Dar economia a beneficiat de o creştere a veniturilor din exporturile de energie. Reducerea constantă de către Kremlin a livrărilor de gaze naturale către Europa la aproximativ 20% din nivelurile de anul trecut, în septembrie, a sporit veniturile ruseşti prin creşterea puternică a preţurilor.

Un nou studiu realizat de institutul de cercetare Bruegel estimează că preţurile mai mari au sporit veniturile Rusiei din exporturile de energie cu 120 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului. Economiştii estimează că Rusia va înregistra în acest an un excedent al veniturilor sale din restul lumii faţă de cheltuieli de 240 de miliarde de dolari, care va scădea la 100 de miliarde de dolari în 2023.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca saltul veniturilor din energie să dureze. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Rusia va suferi un declin permanent al producţiei de energie ca urmare a invaziei în Ucraina şi a pierderii ulterioare a încrederii Europei.

"Exporturile ruseşti de combustibili fosili nu revin niciodată - în niciunul dintre scenariile noastre - la nivelurile înregistrate în 2021", a declarat AIE într-un raport.

Organismul de cercetare a precizat că ponderea Rusiei în exporturile globale de petrol şi gaze naturale s-ar putea înjumătăţi până în 2030 şi că este puţin probabil ca China să înlocuiască pieţele europene pierdute.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici