S&P acordă RCS & RDS ratingul B cu perspectivă pozitivă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a atribuit vineri ratingul de credit "B" companiei RCS & RDS, cu perspectivă pozitivă, care va fi urcat cu o treaptă, la "B+", dacă grupul va finaliza o emisiune de obligaţiuni de 200 milioane de dolari, cu maturitatea în 2017, notată "B+".

98 afișări
Imaginea articolului S&P acordă RCS & RDS ratingul B cu perspectivă pozitivă

S&P acordă RCS & RDS ratingul B cu perspectivă pozitivă (Imagine: www.rcs-rds.ro)

"S&P a atribuit ratingul de credit pe termen lung B companiei de telecomunicaţii şi televiziune prin cablu RCS & RDS, cu sediul în România, cu perspectivă pozitivă. În plus, am acordat ratingul de credit B+ obligaţiunilor privilegiate nesecurizate propuse, de 200 milioane de dolari, cu maturitatea în 2017, care vor fi lansate de companie. Am înţeles că obligaţiunile nu sunt subscrise de intermediari", se arată într-un comunicat emis vineri de agenţie.

Ratingul RCS & RDS va fi îmbunătăţit cu o treaptă, la "B+", dacă vânzarea de obligaţiuni se va derula cu succes, sub incidenţa termenilor şi condiţiilor preliminare puse la dispoziţia S&P spre evaluare.

Potrivit unui anunţ publicat de companie în noiembrie 2009 în Monitorul Oficial, acţionarii urmau să voteze într-o şedinţă extraordinară convocată pentru 22 decembrie o emisiune de obligaţiuni în valoare de până la 200 milioane de dolari, destinată investitorilor internaţionali, care vizează achiziţia a 50% din acţiunile proprii.

Ratingul obligaţiunilor depinde de plasarea lor cu succes pe piaţă, dar şi de evaluarea documentaţiei finale de către S&P.

"Ratignul RCS & RDS este constrâns de percepţia noastră asupra competiţiei în creştere de pe principalele pieţe unde compania are operaţiuni, România şi Ungaria, din moment ce jucătorii sunt axaţi pe concurenţa prin oferte la pachet pentru a atrage clienţii", a declarat anlistul de credit al S&P Michael O'Brien.

În plus, compania este expusă pe mai multe pieţe central-est europene care s-au confruntat cu o volatilitate economică şi valutară considerabilă, factori ce pot afecta perspectivele de creştere ale RCS & RDS din moment ce consumatorii sunt prudenţi cu cheltuielile.

Totodată, ratingul este influenţat negativ de volumul slab al fluxului de numerar liber generat de companie până în prezent, în urma investiţiilor mari în reţea. În acelaşi timp, compania trebuie şi să-şi refinanţeze datorii semnificative "comparativ cu sumele pe care le considerăm relativ scăzute în mod normal", notează S&P.

Pe de altă parte, ratingul este susţinut de poziţia solidă de pe principalele pieţe, unde este lider de piaţă pe unele segmente. Investiţiile ridicate desfăşurate până acum în infrastructură vor permite companiei să-şi îmbunătăţească fluxul de numerar liber în următorii ani, anticipează agenţia de evaluare financiară.

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, RCS&RDS are un capital social de 42,206 milioane de lei, împărţit în 42.206.417 de titluri cu o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune.

Grupul RCS&RDS este controlat, indirect, de omul de afaceri Zoltan Teszari.

Acţionarii operatorului român sunt Cable Communications Systems (Olanda) - 88,9%, RCS&RDS - 5,04%, Zoltan Teszari - 2,03% şi Csaba Ianos Ludescher - 1,1% şi 15 persoane fizice cu participaţii sub 1%.

RCS&RDS este unul din cele mai îndatorate grupuri de telecomunicaţii, strategia de dezvoltarea a operaţiunilor în ultimii ani, atât la nivel naţional, cât şi în alte cinci state din regiune, bazându-se pe împrumuturi şi o politică de preţuri scăzute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici