Scădere dramatică a pieţei PC-urilor din România, în 2009

Piaţa PC-urilor din România a înregistrat, anul trecut, o scădere de peste 55% în volum, de la 1,08 milioane unităţi, în 2008, la circa 500.000 de PC-uri, reiese din datele preliminare ale companiei de consultanţă International Data Corporation (IDC), citate de producătorii de profil.

75 afișări
Imaginea articolului Scădere dramatică a pieţei PC-urilor din România, în 2009

Scădere dramatică a pieţei PC-urilor din România, în 2009 (Imagine din arhivă; Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Sectorul, care cuprinde notebook-uri, desktop-uri şi servere, a fost afectat anul trecut în primul rând de criza financiară, care a condus la scăderea cererii în rândul consumatorilor individuali şi al firmelor mici şi mijlocii, peste care s-a suprapus şi amânarea multor proiecte din sectoarele public şi al corporaţiilor.

În ultimele trei luni ale anului 2009, piaţa PC-urilor din România a înregistrat o creştere comparativ cu trimestrele anterioare, volumul fiind de peste 200.000 de unităţi. La nivelul primelor nouă luni, conform datelor furnizate de producători, piaţa PC-urilor din România a ajuns la circa 293.500 de unităţi.

"În linie cu îmbunătăţirea generală a mediului economic de care piaţa IT este strâns legată, în trimestrul al patrulea a existat o cerere mai mare în toate segmentele de piaţă, faţă de trimestrul anterior, în primul rând pe segmentele companiilor mici şi mijlocii şi al consumatorilor individuali, dar şi pe segmentele corporaţiilor şi în sectorul public, unde mai multe proiecte amânate în prima parte a anului au fost finalizate în ultimele trei luni", a declarat agenţiei MEDIAFAX Mihai Guran, directorul reprezentanţei Dell pentru România şi Bulgaria, unul dintre principalii concurenţi de pe piaţa românească.

Dell a înregistrat, anul trecut, o majorare a cotei de piaţă cu 1,8 puncte procentuale, la 10,9%, cumulată pe segmentele desktop-urilor şi PC-urilor portabile, unde volumul total livrat de partenerii companie a fost de 52.129 de unităţi.

"În 2009, conform datelor preliminare de la IDC, partenerii au livrat în România 12.750 de desktop-uri şi 39.379 notebook-uri", a spus Guran.

Un alt concurrent de pe piaţa PC-urilor, Maguay a vândut anul trecut 5.000 de notebook-uri, în creştere cu 25% faţă de obiectivul stabilit la începutul lui 2009 şi de aproape două ori mai multe decât în 2008. În acelaşi timp, volumul de desktop-uri s-a menţinut la nivelul din 2008, respectiv 9.000 de unităţi, în timp ce numărul de servere a scăzut anul trecut cu 200 de unităţi, la 500.

În 2008, piaţa românească a PC-urilor a crescut cu 15%, ca volum, la 1,08 milioane unităţi, şi cu 13%, ca valoare, la peste 940 milioane de dolari, conform datelor IDC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici