Se scumpeşte gazul! Preţurile cresc peste tot în lume

  • Preţurile spot din Asia pentru gazul natural lichefiat (LNG) au crescut în această săptămână la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în condiţiile în care cumpărătorii europeni concurează cu cei asiatici, relatează Reuters.
  • În SUA preţurile gazelor ar putea urca în iarnă la maximul a 13 ani.
3052 afișări
Imaginea articolului Se scumpeşte gazul! Preţurile cresc peste tot în lume

Preţul mediu al LNG cu livrare în octombrie în Asia de Nord-Est a ajuns la aproximativ 20,10 dolari pe milion de unităţi termice britanice (mmBtu), în creştere cu 0,20 dolari faţă de săptămâna precedentă. Preţurile pentru livrarea în noiembrie cresc spre 21 dolari / mmBtu, au spus comercianţii.

Costul LNG, utilizate pentru generarea de energie electrică, a crescut de zece ori, de la 2 dolari / mmBtu anul trecut, când pandemia COVID-19 a redus cererea.

Comercianţii din Europa încearcă să refacă stocurile înainte de iarnă, când creşte consumul. Inventarele europene sunt în prezent sub 70%, sub media de 85% pe 5 ani, continentul suferind din cauza importurilor mai mici din Rusia.

"Suntem presaţi de timp să completăm stocurile înainte să se răcească", spune un trader din Londra. „Şi nu există suficientă marfă pentru a satisface cererea din Asia şi Europa”.

În SUA preţurile futures ale gazelor naturale au urcat la maximul a şapte ani la începutul acestei săptămâni, în timp ce preţurile futures din Europa au atins maaximul tuturor timpurilor.

Traderii din întreaga lume cumpără tot gazul lichefiat pe care îl pot produce Statele Unite

În SUA, preţurile gazelor naturale s-au dublat în acest an şi vor creşte în continuare.

Gazul natural este abundent în Statele Unite şi este ieftin de ani de zile, aşa că majorarea preţurilor din acest an este un fapt remarcabil, caare a majorat preţurile acţiunilor companiilor specializate în producţia de gaze naturale, cum ar fi EQT, Range Resources, Cabot Oil and Gas şi Antero Resources.

Pe piaţa futures, contractul de gaze naturale pentru luna octombrie a crescut peste 5 dolari pe milion de unităţi termice britanice, sau mmBtu, pentru prima dată din februarie 2014.

Presiunea ascendentă asupra preţurilor gazelor este globală şi din SUA este exportator, preţurile din America de Nord sunt acum mai influenţate de preţurile de pe alte pieţe.

Jack Fusco, CEO al Cheniere Energy a declarat la CNBC că, „pe măsură ce economiile au început să îşi revină, iar ţările şi companiile din întreaga lume au decis că gazul natural este combustibilul preferat pentru transportul de energie curată, cererea tocmai a crescut.”

Fusco a spus că preţurile pentru gazul care este 5b dolari în SUA sunt acum 20 de dolari sau mai mult în Europa şi Asia. El a mai spus că firma sa, care exportă gaze naturale lichefiate, a vândut 90% din producţia sa din următorii 20 de ani.

De asemenea, producţia este mai scăzută din cauza uraganului Ida, în condiţiile în care 77,3% din livrările din Golful Mexic fiind încă oprite. Potrivit Energy Information Administration, nivelul stocurilor din SUA este cu 7,4% sub media pe cinci ani şi cu 16,8% sub nivelul de anul trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici