Şeful RBS: Rezolvarea crizei din Europa va mai dura ani buni

Directorul general al Royal Bank of Scotland, Stephen Hester, crede că găsirea unei soluţii pentru criza din Europa ar mai putea dura ani buni, iar economiile din sudul zonei euro trebuie să se reformeze şi să-şi recâştige competitivitatea.

216 afișări
Imaginea articolului Şeful RBS: Rezolvarea crizei din Europa va mai dura ani buni

Şeful RBS: Rezolvarea crizei din Europa va mai dura ani buni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În discuţie este capacitatea unor state din Europa, în special din Sud, să devină mai competitive. Între timp, vorbim despre diverse petice pentru a câştiga timp, până când efectele reformelor se vor face simţite", a declarat Hester la Hong Kong, într-un interviu acordat Bloomberg Television.

Potrivit ultimelor stiri, liderii statelor G20, cele mai mari economii ale lumii, au cerut Europei, la summit-ul de luni şi marţi din Mexic, să se mobilizeze pentru a depăşi criza şi a preveni noi efecte negative în economia mondială.

Deşi alegerile de duminică din Grecia par să fi rezultat într-o coaliţie de guvernare "pro-euro", care va respecta măsurile de austeritate convenite cu creditorii externi ai ţării şi va menţine statul în zona euro, costurile de finanţare a Spaniei pe 10 ani au continuat să crească în această săptămână.

Acţiunile grupului bancar britanic RBS, controlat de stat, s-au prăbuşit cu 37% în ultimul an, turbulenţele provocate de criza euro dovedindu-se mai puternice decât măsurile implementate de Hester pentru reducerea datoriilor, scăderea cheltuielilor inclusiv prin concedieri şi relaxarea profilului de risc al instituţiei prin vânzări de active.

Hester a preluat conducerea RBS în noiembrie 2008, după ce banca a fost salvată de la colaps prin intervenţia guvernului britanic, devenit astfel acţionar majoritar. El consideră că statul nu ar trebui să vândă acum acţiunile pe care le deţine la bancă, deoarece momentul este inoportun şi preţul la bursă este foarte scăzut.

"Vor să vândă. Trebuie să aştepte până când va trece criza, până când economiile vor începe din nou să crească", a afirmat el.

Participanţii la summit-ul G20 din Mexic s-au declarat în favoarea măsurilor de stimulare a creşterii economice şi de reducere a deficitelor bugetare în Europa, în timp ce liderii statelor din zona euro s-au angajat să ia toate măsurile necesare pentru a apăra uniunea monetară.

Hester consideră că moneda euro va supravieţui cel mai probabil crizei.

Moneda euro a scăzut miercuri pe pieţele asiatice cu 0,1%, la aproximativ 1,26 dolari, în aşteptarea licitaţiei de obligaţiuni de stat pregătită de Spania, care ar putea genera noi temeri în piaţă privind capacitatea statului de a se finanţa. Guvernul spaniol pregăteşte o solicitare pentru o linie de finanţare externă de 100 miliarde euro de la zona euro, destinată recapitalizării băncilor locale, afectate grav de prăbuşirea pieţei imobiliare.

Hester consideră că recapitalizarea băncilor din sudul zonei euro s-ar putea dovedi o falsă soluţie.

"Dacă ţara nu este pe drumul cel bun, recapitalizarea băncilor este, indiferent de sumă, o pierdere de timp", spune şeful RBS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici