Sistemul bancar european se află încă în CRIZĂ. Chiar şi băncile germane sunt pândite de pericole, despre care politicienii nu vorbesc

A trecut un deceniu de la marea criză financiară, care a devastat sistemele bancare din economii dezvoltate şi emer­gente deopotrivă, iar sistemul bancar european pare că este încă în criză, deşi UE încearcă să-şi construiască o uniune bancară.

1212 afișări
Imaginea articolului Sistemul bancar european se află încă în CRIZĂ. Chiar şi băncile germane sunt pândite de pericole, despre care politicienii nu vorbesc

Sistemul bancar european se află încă în CRIZĂ. Chiar şi băncile germane sunt pândite de pericole, despre care politicienii nu vorbesc

Pentru banca spaniolă Banco Popular salvarea a venit în ultimul moment, în iunie, printr-o operaţiune plină de intrigă, dramă şi secrete. În aceeaşi lună, guvernul italian a salvat de la colaps două bănci regionale cu bani publici, înfruntând critici crunte din partea politicienilor nemţi, pentru ca în luna următoare să naţionalizeze Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume.

Politicienii nemţi sunt cei mai mari critici ai multiplelor planuri de bailout pentru băncile italiene, însă alţi critici spun că aceştia mai bine s-ar uita în propria ogradă: nici sistemul loc bancar nu este lipsit de defecte.

A trecut un deceniu de la marea criză financiară, care a devastat sistemele bancare din economii dezvoltate şi emer­gente deopotrivă, iar sistemul bancar european pare că este încă în criză. Aceasta când UE încearcă să-şi construiască o uniune bancară.

Pentru Axel Weber, eco­nomist german, fost preşedinte al băncii centrale a Germaniei, iar acum CEO al grupului bancar elveţian UBS, presiu­nile actuale sunt dovada că sectorul  financiar este departe de a fi în regulă.

„Suntem încă în procesul de refacere, dar nu am depăşit criza. Criza se va termina când toate activele neperformante se vor fi depreciat şi pierderile vor fi acoperite“, a spus Weber, citat de Deutsche Welle.

În cea mai dramatică ope­raţiune de bailout europeană a anului, luna trecută Banco Popular din Spania a fost vândută pentru un euro către Banco Santander. Cel puţin, în acest mod banca nu va deveni o povară pentru bugetul statului.

În Spania, „am fost foarte norocoşi“, spune Elke Kˆnig, care, în calitate de şef al autorităţii unice europene de lichidare bancară, a participat la întâlnirea de criză, care s-a întins până noaptea târziu. Santander a fost un „cumpărător interesat“. Salvatorul va fi ajutat de stat cu garanţii de miliarde de euro.

Fără intervenţia băncii, oricine îşi poate imagina ce s-ar fi întâmplat a doua zi pe pieţe la aflarea veştii falimentului inevitabil. Analiştii spun că autorităţile pur şi simplu nu au avut timp pentru soluţii alternative. În câteva săptămâni Banco Popular pierduse un sfert din depozite, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

În Italia, tot în iunie, guvernul a anunţat că băncile regionale Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca, paralizate de credite toxice, vor fi salvate prin bailout. Operaţiunea îi va costa pe plătitorii de taxe italieni circa 17 miliarde de euro. De asemenea, vor fi eliminate aproximativ 4.000 de locuri de muncă. Fizic, băncile nu vor mai exista.

Citeşte articolul complet pe ZF

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici