Statul a investit în acest an 17 milioane euro în infrastructura de schi

Statul a plătit în acest an aproape 73 de milioane de lei (17 milioane de euro) pentru zece proiecte de infrastructură de schi, iar în tot anul 2010 valoarea investiţiilor a depăşit 103 milioane de lei (24,5 milioane euro), potrivit datelor furnizate MEDIAFAX de către MDRT.

503 afișări
Imaginea articolului Statul a investit în acest an 17 milioane euro în infrastructura de schi

Statul a investit în acest an 17 milioane euro în infrastructura de schi (Imagine: Ghita Porumb/Mediafax Foto)

Cel mai scump proiect finanţat de stat prin intermediul MDRT în acest an, în valoare de 28,2 milioane de lei, presupune lucrări de amenajare a domeniului schiabil şi a unui lac acumulare, dar şi a unei instalaţii de transport pe cablu în Poiana Braşov.

Domeniul schiabil de la Braşov a mai fost finanţat cu 8,5 milioane de lei în 2010 şi 9,5 milioane lei în 2009, iar investiţiile au vizat extinderi de pârtii, lărgiri de intersecţii, construcţii de noi pârtii de schi şi de pârtii de legătură, dar şi lucrări de amenajare a unui lac acumulare în platoul Poiana Ruia, la cota 1.490.

Alţi bani au fost alocaţi pentru zece tunuri de zăpadă, alimentare cu energie electrică, telescaun şi parcare cu 650 de locuri. Investiţiile finanţate de stat la Braşov sunt în derulare.

"Sumele reprezintă bani exclusiv de la buget, decontaţi de MDRT pe baza facturilor trimise de autorităţile locale. Unele investiţii au fost încheiate, altele vor fi inaugurate în acest an, iar restul în anii următori", au spus reprezentanţii MDRT.

Pentru staţiune Buşteni s-au achitat 9,1 milioane de lei în 2009, 4,5 milioane de lei în 2010 şi 583.000 lei în acest an pentru mai multe obiective, printre care estacadă pentru caţărări pe panouri de gheaţă şi uscat, un fun-park (pârtie de schi pentru începători, bandă rulantă, plase de protecţie etc.), pârtie de schi şi snowboard, instalaţie pentru zăpadă artificială şi parcare în zona Kalinderu.

Tot acolo va fi amenajat un parc de aventură montan, unde se vor desfăşura activităţi de căţărare, mountain bike, parapantă, paintball, drumeţii montane etc. Şi proiectul de la Buşteni este în derulare.

La Vulcan, judeţul Hunedoara, statul a plătit în acest an 16,8 milioane de lei pentru costruirea unei telegondole între cotele 770 şi 1.310 metri în Pasul Vulcan.

Infrastructura de schi din zonă a mai fost finanţată cu 18 milioane de lei anul trecut şi 10,7 milioane de lei în 2009, bani alocaţi pentru construcţia unui telescaun, dar şi pentru amenajări de pârtii şi achiziţia unei instalaţii de zăpadă artificială (opt tunuri). Proiectul este în curs de execuţie.

Pentru construcţa unei telegondole de opt locuri la Borşa, Maramureş, s-au plătit în acest an 10 milioane de lei. Alte 5,2 milioane lei au fost investite în ultimii doi ani la Borşa pentru o pârtie de schi amenajată cu instalaţie de zăpadă artificială şi instalaţie nocturnă, telegondolă şi parcare pe trei nivele, investiţiile fiind în curs de execluţie.

În derulare se află şi proiectele din Straja şi Predeal. Staţiunea Straja din localitatea hunedoreană Lupeni a beneficiat în acest an de fonduri de nouă milioane de lei, în timp ce pentru îmbunătăţirea domeniului schiabil din Predeal s-au alocat 3,4 milioane de lei.

La Predeal au fost finanţate cu 13,5 milioane de lei în 2009 şi 2010 şi se află în curs de execuţie corecţii de torenţi, amenajarea pârtiei Subteleferic, amenajarea traseului de schi de legătură dintre pârtia Subteleferic şi staţia inferioara a telescaunului, dotarea pârtiilor cu garduri şi plase protecţie, marcaje şi balize pentru orientarea turiştilor, amenajarea pistei de biatlon Valea Râşnoavei, amenajarea unui poligon de tir şi a unei piste pentru role.

Şi localitatea bihoreană Nucet a primit 19,4 milioane de lei anul trecut şi 2,1 milioane de lei în 2009. Investiţiile au presupus construcţia unui telescaun, a unor pârtii de schi, a unor clădiri administrative şi a unor instalaţii de zăpadă, proiecte finalizate.

În 2009 şi 2010 s-au mai investit 4,8 milioane de lei în infrastructura de schi de la Râşnov, peste 7 milioane de lei în cea din Şugaş-Băi (Covasna) şi aproape 7,5 milioane de lei în pârtiile de schi de la Borsec. Investiţiile de la Şugaş-Băi şi Borsec au fost finalizate.

La Sinaia s-au investit 15,9 milioane de lei în 2010 şi 9,5 milioane de lei în 2009 într-un telescaun acoperit, un teleschi, instalaţie de zăpadă artificială cu două staţii de pompare, sistem de distruibuţie a apei, tunuri de zăpadă, rezervor de apă deschis, utilaje de bătut zăpada etc. Proiectul este în curs de execuţie.

Aproape 20 de milioane de lei au fost alocate în 2009 şi 2010 şi infrastructurii de schi din Câmpulung Moldovenesc, pentru construcţia unei telegondole, pentru amenajare de pârtii, instalaţie de zăpadă artificială, instalaţie de iluminat, o clădire anexa cu functiuni tehnologice şi pentru turişti, drum de acces şi parcare, alimentare cu apă şi energie electrică şi sistem de canalizare. Investiţiile de la Câmpulung Moldovenesc se află în derulare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici