Strauss-Kahn admite că FMI nu a reuşit să anticipeze la timp criza mondială

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a admis că instituţia financiară internaţională a fost incapabilă să anticipeze la timp criza mondială şi promite că procesul de elaborare a estimărilor va fi îmbunătăţit.

18 afișări
Imaginea articolului Strauss-Kahn admite că FMI nu a reuşit să anticipeze la timp criza mondială

Strauss-Kahn admite că FMI nu a reuşit să anticipeze la timp criza mondială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Incapacitatea Fondului de a preveni posibilitatea unei crize sistemice suficient de rapid este un fapt care ar trebui să ne facă mai modeşti, pe care instituţia l-a recunoscut cu sinceritate", a afirmat Strauss-Kahn ca răspuns la un raport al Biroului Independent de Evaluare al FMI, intitulat "Performanţele FMI în perioada premergătoare crizei financiare şi economice: supravegherea FMI între 2004 şi 2007".

Raportul analizează în principal perioada în care conducerea instituţiei financiare a fost asigurată de spaniolul Rodrigo Rato. Strauss-Kahn a preluat şefia Fondului în noiembrie 2007.

Analiza relevă că în perioada cuprinsă între toamna anului 2007 şi septembrie 2008, luna în care banca americană Lehman Brothers a dat faliment, FMI a rămas convins că sistemul financiar îşi poate amortiza pierderile, iar economia SUA şi cea mondială au capacitatea de a evita recesiunea.

"Veştile rele au rămas în urma noastră", a afirmat Strauss-Kahn în mai 2008, referindu-se la problemele sectorului financiar, menţionează documentul.

Raportul subliniază, de asemenea, că FMI pare adesea că îmbrăţişează cauza sectorului financiar american şi politicile SUA, deoarece punctul de vedere al instituţiei concordă în general cu cel al Rezervei Federale americane.

Biroul de Evaluare a fost înfiinţat în 2001 pentru a emite opinii critice şi obiective referitoare la acţiunile FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici