Strauss-Kahn: Guvernele riscă un război al valutelor

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, apreciază că guvernele riscă un război al valutelor dacă vor încerca să folosească cursurile de schimb valutar pentru rezolvarea problemelor interne, relatează Financial Times.

23 afișări
Imaginea articolului Strauss-Kahn: Guvernele riscă un război al valutelor

Strauss-Kahn: Guvernele riscă un război al valutelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A început să circule ideea că valutele pot fi utilizate ca arme în politica economică. Transpusă în acţiune, o astfel de idee ar reprezenta un risc foarte serios pentru revenirea economiei globale. O asemenea abordare poate avea un impact foarte distrugător şi de durată", a afirmat Strauss-Kahn pentru publicaţia britanică.

Yenul s-a depreciat marţi faţă de dolar după ce banca centrală a Japoniei a anunţat reducerea la zero a dobânzii cheie, relaxarea şi mai mult a politicii monetare şi cumpărarea de diverse active financiare pentru a asigura lichiditate pe pieţe.

Valoarea obligaţiunilor de stat, a acţiunilor şi cotaţiile aurului au urcat, în condiţiile în care investitorii se aşteaptă ca bancile centrale ale marilor puteri economice să ia noi măsuri de politică monetară pentru asigurarea lichidităţilor pe pieţe.

"Unele state emergente ale căror economii se confruntă cu intrări masive de capital consideră că a venit timpul să-şi folosească monedele pentru a încerca să câştige un avantaj, în special pe latura comercială. Nu cred că aceasta este o soluţie bună", a spus şeful FMI.

În ultimele săptămâni, guvernele mai multor economii mari au luat măsuri pentru limitarea presiunilor ascendente asupa monedelor naţionale. Japonia a intervenit pe piaţa valutară prin vânzarea de yeni pentru prima dată în ultimii şase ani.

Săptămâna trecută, ministrul de finanţe al Braziliei, Guido Mantega, a avertizat, la rândul lui, asupra unui război al valutelor. Autorităţile braziliene au anunţat, totodată, că vor interveni pentru a stopa aprecierea realului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici