Tăriceanu: Guvernul a avut curajul să se opună unui FMI cu mentalitate de mic contabil

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, joi, că Guvernul a avut curajul să se opună FMI în subiectul reducerii CAS, susţinând că instituţia financiară internaţională are o "mentalitate de mic contabil".

170 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Guvernul a avut curajul să se opună unui FMI cu mentalitate de mic contabil

Tăriceanu: Guvernul a avut curajul să se opună unui FMI cu mentalitate de mic contabil (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

El s-a referit la opoziţia Guvernului faţă de FMI în problema reducerii CAS după ce surse oficiale au declarat că Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie, conform intenţiilor şi cifrei anunţate de autorităţi.

"PNL nu a avut niciun singur proiect de politici publice, prezenţa noastră (la guvernare, n.r.) a fost nulă aş spune. Într-un final, când cu chiu cu vai am reuşit noi liberalii să promovăm două idei valoroase, legate de politicile fiscale, reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit, atunci PNL a luat decizia de a ieşi de la guvernare", a spus Tăriceanu, într-un discurs susţinut la lansarea Grupului de indentitate liberală.

De asemenea, el a afirmat că actualul prim-ministru şi-a asumat să suţină măsurile liberalilor în faţa FMI.

"Un Guvern condus de un premier social-democrat îşi asumă aceste măsuri şi chiar azi am observat, are curajul, să se opună modului în care FMI, cu mentalitatea de mic contabil, gândeşte şi analizează perspectivele economice ale României şi refuză Guvernului această opţiune majoră, care după părerea mea a dat un impuls important revigorării economice", a declarat Tăriceanu.

Guvernul îşi poate permite reducerea CAS în 2014, dar măsura trebuie să fie sustenabilă pe termen lung, în 2015 şi 2016, ani pentru care nu au fost identificate resursele, a declarat joi premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat Bloomberg.

"Pentru 2014 este evident că ne putem permite să avem o reducere a CAS, datorită veniturilor bugetare mai bune, dar aceaste măsuri trebuie să fie sustenabile pe termen lung, în 2015, 2016. În acest caz nu au fost identificate încă măsurile care să facă sustenabilă reducerea CAS", a arătat Ponta.

Premierul a spus în cadrul interviului că Fondul Monetar Internaţional a amânat pentru luna noiembrie evaluarea acordului cu România,.

Instituţia internaţională nu va încheia procesul de evaluare a acordului preventiv cu România până la întocmirea proiectului de buget pentru anul 2015, a spus Ponta, precizând că acordul stand-by rămâne în grafic.

Ponta a arătat că acesta va fi rolul vizitei din noiembrie cu reprezentanţii FMI, de asigurare a sustenabilităţii reducerii CAS pentru anii următori, prin identificarea unor măsuri concrete.

Premierul a mai spus că România nu va avea nevoie să reînnoiască acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ajunge la final anul viitor.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie, conform intenţiilor şi cifrei anunţate de autorităţi, discuţiile pe această temă urmând să continue la următoarea vizită la Bucureşti a Fondului, probabil în iulie sau august, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit acestora, board-ul FMI se va reuni abia în toamnă pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.

O variantă luată în discuţie a fost ca reducerea CAS să fie operată în etape, respectiv de la 1 iulie şi 1 ianuarie 2015, fără ca până la această oră să fie luată o decizie.

Sursele citate au mai precizat că, potrivit datelor actuale, misiunea FMI ar urma să plece de la Bucureşti fără o scrisoare de intenţie înmânată de către autorităţile române, iar la board-ul din toamnă, cel mai probabil în luna noiembrie, vor fi astfel analizate atât rezultatele acestei misiuni de evaluare, cât şi cele ale misiunii programate pentru iulie-august.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional a venit la Bucureşti la începutul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.

Misiunea a analizat în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat.

În ultima scrisoare de intenţie, Guvernul s-a angajat că va "încerca" să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră "neutră din punct de vedere bugetar", cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat însă că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea încasărilor, în condiţiile în care în primul trimestru nerealizările la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe şi impozite.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

România a încheiat cu succes, în ultimii patru ani, două acorduri cu FMI, UE şi Banca Mondială, în valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea acord, semnat în 2011 şi finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autorităţile optând să nu acceseze fondurile puse la dispoziţie de creditorii externi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici