Taxa pe fast food ar putea duce la creşterea preţurilor şi la plecarea multinaţionalelor

Taxa pe fast food va duce la creşterea preţurilor şi la mutarea activităţii multor multinaţionale în alte ţări, ceea ce înseamnă că va creşte importul de astfel de produse, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.

35 afișări
Imaginea articolului Taxa pe fast food ar putea duce la creşterea preţurilor şi la plecarea multinaţionalelor

Taxa pe fast food ar putea duce la creşterea preţurilor şi la plecarea multinaţionalelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceasta este o taxă nebună, este ca şi cum ne învaţă ei acum mersul pe jos sau ce să mâncăm sănătos. Orice aliment consumat în exces este dăunător, dacă punem o taxă ca să descurajăm cumpărarea unor produse este o nebunie. Vor să distrugă industria alimentară", a precizat Frumosu.

Liderul sindical s-a arătat nemulţumit de faptul că acest proiect este deja elaborat, iar reprezentanţii Guvernului vor să discute cu partenerii sociali "abia acum, în al 12-lea ceas".

Frumosu consideră că această taxă este o măsură disperată, din cauză că sistemul de sănătate nu mai are bani. "Vorbesc în cunoştinţă de cauză, deoarece fac parte din Consiliul de Administraţie la una din case de asigurări de sănătate, unde bugetul cheltuielilor de personal s-a redus substanţial", a explicat Frumosu.

Liderul sindical este de părere că dacă vorbim de sistemul de sănătate sărăcit, această măsură vine să accentueze acest lucru şi va avea repercursiuni negative asupra industriei şi asupra consumatorului, pentru că orice taxă în plus o va plăti consumatorul. "Degeaba spun ei că o vor plăti producătorii şi distribuitorii, ea se va regăsi în preţ, va conduce obligatoriu la creşterea preţurilor şi la scăderea vânzărilor", a spus Frumosu.

Din cauza acestei taxe, Dragoş Frumosu este de părere că societăţile mici se vor închide şi va creşte numărul de şomeri, ceea ce va duce la importul de produse.

"Mi-e teamă că multe multinaţionale îşi vor muta activitatea în alte ţări, unde fiscalitatea e mai redusă", a adăugat Frumosu.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, marţi, că intenţionează să introducă o nouă taxă, după cea de viciu, şi anume taxa pe fast food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici