Teodorovici: Salariile bugetarilor vor fi majorate în acelaşi timp, inclusiv ale demnitarilor. Legea unică a salarizării ar putea fi şi ea întârziată din cauza retrimiterii Codului

Salariile din sectorul bugetar vor fi majorate în acelaşi timp, inclusiv indemnizaţiile demnitarilor, a declarat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a precizat că o decizie asupra momentului majorării va fi luată după rectificarea bugetară programată pentru 28 iulie.

8787 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Salariile bugetarilor vor fi majorate în acelaşi timp, inclusiv ale demnitarilor. Legea unică a salarizării ar putea fi şi ea întârziată din cauza retrimiterii Codului

Teodorovici: Salariile bugetarilor vor fi majorate în acelaşi timp, inclusiv ale demnitarilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Tot ce înseamnă creşteri de salarii în sectorul bugetar vor avea loc o dată pentru toţi care sunt parte a acestui sistem. Asta a fost şi logica atunci când s-a spus foarte clar că întregul sistem bugetar trebuie să aibă majorarea salarială de la acelaşi moment", a afirmat Teodorovici, întrebat care va fi decizia la rectificarea bugetară asupra salariile demnitarilor.

El a precizat că impactul bugetar a fost unul mic în cazul ordonanţei de mărire a indemnizaţiilor demnitarilor.

Ministrul a punctat că orice măsură adoptată mai devreme de 1 ianuarie 2016, inclusiv reducerea TVA la 19%, "clar" are un impact bugetar.

"În funcţie de ceea ce aprobăm în 28 iulie la rectificare, vom vedea exact dacă, de când vom putea aplica asemenea măsuri", a spus Teodorovici.

El a menţionat că "în mod sigur" Guvernul va aloca la rectificare fonduri substanţiale pentru investiţii, în primul rând pentru contractele aflate în derulare.

"Ce pot să vă spun referitor la rectificare în mod sigur este că tot ce înseamnă investiţii se va bucura de o alocare financiară substanţială. Tot ce înseamnă contracte aflate în derulare, în special, vor primi bani pentru a fi finalizate cât mai repede", a adăugat ministrul.

Fiind întrebat din nou dacă Guvernul va majora salariile demnitarilor de la 1 august, în cazul în care vor fi bani disponibili la rectificare, sau va lua decizia odată cu legea salarizării, Teodorovici a spus că ministerul realizează toate calculele şi scenariile, iar decizia va fi luată ulterior.

"Ca minister de Finanţe, vom face scenariile şi calculele necesare pentru a vedea care dintre aceste variante va fi la rectificare adoptată de către Guvern şi vom vedea atunci care este decizia", a conchis ministrul.

Teodorovici: Legea unică a salarizării ar putea fi şi ea întârziată din cauza retrimiterii Codului

Legea unică a salarizării, al doilea obiectiv important al Guvernului pentru a doua parte a anului, ar putea fi întârziată de trimiterea Codului Fiscal în Parlament, pentru reanaliză, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care speră că aceasta va "suferi" cât mai puţin.

"Este într-adevăr un alt motiv care este afectat de această întârziere, categoric, pentru că nu este un impact mic aplicarea legii salarizării, iar modul în care o vom aplica, de când, în câte etape, în câte tranşe - pentru că nu putem aplica legea salarizării într-un singur moment, pentru că impactul este foarte mare - dar toate acestea aveau o logică în aplicare", a afirmat ministrul la Palatul Victoria, întrebat dacă legea salarizării ar putea fi întârziată în noile condiţii.

El şi-a exprimat însă speranţa că, deşi anumite proiecte vor fi afectate, "vor suferi" cât mai puţin.

"Cum şi prim-ministrul a precizat foarte clar, al doilea obiectiv important pentru Guvern era Legea salarizării în a doua parte a acestui an. Desigur, toate acestea vor suferi, sperăm noi, cât mai puţin, dar din păcate există un efect", a mai spus Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici