Terenurile scoase la vânzare în zona metropolitană Bucureşti costă 6,8 miliarde euro

Terenurile scoase la vânzare în zona metropolitană Bucureşti costă 6,8 miliarde de euro şi au o suprafaţă totală de aproape 6.600 de hectare, potrivit unui studiu al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor.

617 afișări
Imaginea articolului Terenurile scoase la vânzare în zona metropolitană Bucureşti costă 6,8 miliarde euro

Terenurile scoase la vânzare în zona metropolitană Bucureşti costă 6,8 miliarde euro (Imagine: Shutterstock)

Studiul a luat în considerare zona aflată în vecinătatea Bucureştiului, formată din trei inele concentrice alcătuite din suprafeţele diverselor localităţi care intră în componenţa judeţelor Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Dâmboviţa.

"Totalitatea datelor analizate relevă că inelul 1 are la vânzare o valoare de 2,27 miliarde euro, inelul 2 o valoare de 653 milioane euro, inelul 3 o valoare de 486 milioane euro, iar intravilanul oraşului Bucureşti are la vânzare o valoare de 3,34 miliarde euro. Toate aceste sume fac ca perimetrul metropolitan al oraşului Bucureşti să aibă o valoare de circa 6,8 miliarde euro la vânzare", se arată într-un comunicat al Impact Developer & Contractor.

Primul inel se întinde până la aproximativ 15 km distanţă de Bucureşti, acoperind localităţile Pipera, Tunari, Otopeni, Voluntari, Ştefănesti, Chiajna, Chitila, Mogoşoaia, Dragomireşti Vale, Roşu, Domneşti, Ciorogârla, Bragadiru, Măgurele, Jilava, Vidra, Berceni, Popeşti Leordeni, Glina, Pantelimon şi Dobroeşti.

Al doilea inel se întinde între 15 şi circa 25 de km faţă de Capitală şi include localităţile Afumaţi, Dascălu, Moara Vlasiei, Baloteşti, Corbeanca, Buftea, Joiţa, Grădinari, Mihaileşti, Dărăşti Ilfov, Adunaţii Copăceni, 1 Decembrie, Frumuşani, Cernica, Brăneşti, Găneasa şi Săftica.

Al treilea inel se întinde între 25 şi aproximativ 45 de km distanţă de Bucureşti şi cuprinde localităţile Fundeni, Belciugatele, Sineşti, Petrăchioaia, Grădiştea, Gruiu, Snagov, Tâncăbeşti, Periş, Crevedia, Tărtăşeşti, Bolintin-Vale, Ogrezeni, Ciolpani, Nuci, Călugăreni, Bucşani, Bulbucata, Valea Dragului, Vlad Ţepes, Pasărea, Floreşti-Stoeneşti, Dorobanţu, Malu Spart, Mihai Bravu şi Gostinari.

Astfel, în inelul 1 totalul suprafeţelor terenurilor scoase la vânzare este de 2.779 hectare, în inelul 2 de 1.868 hectare, iar în inelul 3 suprafaţa totală a terenurilor scoase la vânzare este de 1.947 hectare.

Potenţialul de vânzare la nivelul Capitalei este mult mai mic, suprafaţa totală a terenurilor disponibile în interiorul oraşului fiind de doar 445 hectare.

Potrivit studiului, preţul mediu cu care se vinde metrul pătrat de teren, indiferent de suprafaţa totală a acestuia, în primul inel este de 82 euro, iar localitatea cu cel mai ridicat preţ mediu este Pipera (326 euro/mp), iar cel mai scăzut preţ mediu se află la Vidra, cu 33 euro/mp. Tot pentru inelul 1, cel mai mare preţ cerut este de 909 euro/mp şi poate fi găsit în Pipera, iar cel mai scăzut este 4 euro/mp şi poate fi găsit în Dobroeşti.

În cel de-al doilea inel preţul mediu cu care se vinde metrul pătrat de teren este de 35 euro. În comuna Afumaţi se află cel mai ridicat preţ mediu din întreaga zonă (106 euro/mp), iar în localităţile Grădinari şi Frumuşani pe cel mai scăzut (10 euro/mp). Preţul cel mai mare cu care se vinde un teren în Inelul 2 este de 350 euro/mp în Afumati, iar cel mai scăzut este de 2 euro/mp la Dascălu.

În cel de-al treilea inel ce înconjoară Bucureştiul terenurile se vând cu un preţ mediu de 25 euro/mp. Cel mai mare preţ mediu este la Snogov, cu 107 euro/mp, iar în localitatea Goştinari clienţii pot achiziţiona un teren cu un preţ mediu de doar 2 euro/mp. Preţul cel mai mare din ineul 3 poate fi găsit tot la Snagov şi este de 300 euro/mp, iar cel mai scăzut este 1 euro/mp şi poate fi găsit la Bulbucata.

"Pe de altă parte, analiza ne oferă posibilitatea de a urmări diferenţele de preţ care se înregistrează pentru terenuri din aceeaşi categorie chiar în cadrul aceluiaşi inel. Spre exemplu, preţul unui teren cu o suprafaţă cuprinsă între 501 şi 2.000 mp poate varia, în cadrul inelului 1, între 700 euro/mp, cât se înregistrează în Pipera, şi 15 euro/mp, cât se înregistrează în Jilava, Ştefăneşti sau Tunari", se precizează în comunicat.

Totodată, în inelul 2 preţul unui teren cu aceeaşi suprafaţă fluctuează între 350 de euro/mp (în Afumaţi) şi 10 euro/mp (în Băneşti, Dărăşti Ilfov sau Buftea), iar în inelul 3 un teren din aceeaşi categorie poate fi achiziţionat la preţuri cuprinse între 300 euro/mp în Snagov şi 1 euro/mp în Gostinari.

Astfel, în funcţie de diferenţa dintre preţul maxim şi cel minim înregistrat într-o anumită zonă pot fi identificate localităţile cu cel mai mare potenţial speculativ sau, din contră, cele mai omogene.

În primul inel, localităţile cele mai discrepanţe sunt Pipera, cu o diferenţă de 930 euro/mp, Otopeni cu 655 euro/mp, Voluntari cu 435 euro/mp, Chitila cu 290 euro/mp şi Bragadiru cu 230 euro/mp, iar cele mai omogene sunt Vidra cu o diferenţă de 76 euro/mp, Dragomireşti Vale cu 80 euro/mp, Berceni cu 82 euro/mp, Domneşti cu 92 euro/mp şi Măgurele cu 93 euro/mp.

În cadrul inelului 2, cele mai mari diferenţe de preţuri se găsesc în localităţile Afumaţi (346 euro/mp), 1 Decembrie (246 euro/mp), Cernica (235 euro/mp), Corbeanca (198 euro/mp) şi Baloteşti (170 euro/mp), iar cele mai mici diferenţe în Grădinari (14 euro/mp), Găneasa (16 euro/mp), Frumuşani (33 euro/mp), Adunaţii Copăceni (34 euro/mp) şi Joiţa (38 euro/mp).

În cadrul inelului 3, localităţile cu cel mai mare potenţial speculativ sunt Snagov, cu o diferenţă de 295 euro/mp, Ciolpani, cu 192 euro/mp, Fundeni - 173 euro/mp, Tâncăbeşti - 108 euro/mp şi Călugăreni - 98 euro/mp. Localităţile cele mai omogene ale acestei zone sunt Gostinari, cu o diferenţă de doar 2 euro/mp, Bucşani cu 13 euro/mp, Valea Dragului cu 17 euro/mp, Mihai Bravu cu 18 euro/mp şi Dorobanţu cu 20 euro/mp.

Acţiunile Impact Developer & Contractor sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, cel mai mare acţionar fiind Dan Ioan Popp, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al Impact, care controlează 18,06% din titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici