Udrea vrea să dubleze încasările din turismul medical din 2015

Încasările României din turismul medical ar putea ajunge la 500 de milioane euro pe an începând din 2015, dacă acest tip de turism va fi promovat, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

403 afișări
Imaginea articolului Udrea vrea să dubleze încasările din turismul medical din 2015

Institutul de geriatrie şi gerontologie Ana Aslan (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

"Din cercetările pentru brandul turistic a reieşit că România are potenţial de a atrage turişti pe domeniul medical. Trebuie să-i atragem aici pe cei care caută servicii medicale", a spus Udrea.

Ea adăugat că turiştii care vizitează ţara în scopuri medicale cheltuiesc bani nu doar pentru acest tip de servicii, ci şi pe cele turistice.

Reprezentanţii MDRT au susţinut în cadrul conferinţei de presă, citând date ale Asociaţiei Naţionale a Agenţilor de Turism (ANAT), că în 2010 au venit în România circa 60.000 de turişti în interes medical, care au cheltuit aproximativ 250 milioane euro. Astfel, din aceste date reiese că fiecare astfel de turist a alocat în medie circa 4.000 de euro pentru a-şi trata sănătatea în România.

Potrivit Elenei Udrea, cele mai căutate tratamente sunt cele stomatologice, anti-aging şi intervenţiile medicale estetice.

Ea a mai arătat că România ar trebui să exploateze celebrul institut de geriatrie şi gerontologie Ana Aslan, care pe vremuri aducea în România zeci de mii de turişti.

Totodată, ministrul a precizat că nu există încă o clasificare pentru staţiunile balneare româneşti, dar, în viitorul apropiat, guvernul va pregăti un act normativ, prin care 10 staţiuni balneare vor fi recunoscute oficial ca atare.

"Vor urma şi alte zece localităţi, care în urma evaluării vor primi statutul de staţiuni balneare. MDRT va pregăti pentru acestea o serie de facilităţi, atât pentru investitori, cât şi pentru turişti", a menţionat Udrea.

MDRT, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Colegiul Medicilor au semnat joi un protocol de colaborare interinstituţională pentru promovarea şi dezvoltarea turismului medical.

"Potenţialul balnear al României reprezintă, potrivit unor studii europene, o pătrime din potenţialul european", a spus Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

El a vorbit şi de liberalizarea serviciilor medicale la nivel european, care va începe din 2013.

"Avem doi ani să pregătim această directivă, care în domeniul balnear reprezintă o şansă pentru România. Din cifrele pe care le avem, unul din 10 turişti pe segmentul balnear din România este străin", a adăugat Cseke.

La rândul său, preşedintele CNAS, Nicolae Lucian Duţă, a afirmat că există modele de ţări mai sărace decât România, precum India sau Thailanda, care îmbină cu succes serviciile medicale cu turismul.

"Piaţa serviciilor de recuperare şi reabilitare este o nişă care ne este favorabilă", a mai spus acesta.

MDRT se va ocupa de promovarea acestui tip de turism şi de susţinerea serviciilor turistice prestate persoanelor care vor alege să vină în România.

"Avem în SUA şi China reprezentanţe de turism prin care vom încerca să facem cunoscute tratamentele medicale care se pot face în România. Vom folosi fondurile de promovare pentru a face cunoscut acest lucru", a explicat Udrea.

Ea a adăugat că în cazul în care autoritatea publică locală de care aparţine o staţiune balneară nu va reuşi să opereze un centru balnear, administrarea acestuia va fi încredinţată unui operator privat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici