UE va amenda 13 operatori aerieni pentru formarea unui cartel al preţurilor la transportul de marfă

Air France-KLM, British Airways şi alţi 11 operatori aerieni vor fi amendaţi de Uniunea Europeană (UE) cu aproximativ 800 de milioane de euro, pentru formarea unui cartel privind preţurile la transportul de marfă, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

28 afișări
Imaginea articolului UE va amenda 13 operatori aerieni pentru formarea unui cartel al preţurilor la transportul de marfă

UE va amenda 13 operatori aerieni pentru formarea unui cartel al preţurilor la transportul de marfă (Imagine: Mediafax Foto)

"Vor fi amendate 13 companii, şase fiind din afara UE", a spus sursa.

Anunţul va fi făcut de comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, marţi, într-o conferinţă de presă.

UE a pus sub acuzare cei 13 operatori aerieni în decembrie 2007, după raiduri derulate în Europa şi Statele Unite cu un an înainte.

British Airways ar putea primi o amendă de 120 de milioane de euro, a afirmat sursa.

Între cele 13 companii vizate de decizie se numără Singapore Airlines, Japan Airlines, Cathay Pacific şi Qantas. Iniţial, UE a analizat 20 de companii.

Autorităţile europene de reglementare nu au identificat operatorii aerieni anchetaţi, dar British Airways, Lufthansa, SAS, Air France-KLM, Japan Airlines, Cathay Pacific, Japan Airlines, All Nippon Airways, Air Canada şi Alitalia au recunoscut că se află sub investigaţie.

Lufthansa, care a anunţat Comisia Europeană de existenţa cartelului, nu va fi amendată.

Executivul comunitar poate penaliza companiile cu până la 10% din cifra de afaceri la nivel global dacă încalcă regulile europene.

British Airways şi Korean Air au plătit, fiecare, amenzi de 300 de milioane de dolari în urmă cu trei ani în cadrul anchetei derulate în SUA, iar Air France-KLM 87 de milioane de dolari în iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici