Vânzătorii spun că au reapărut cumpărătorii de locuinţe în construcţie. Cei mai mulţi sunt tineri IT-işti

Promotorii complexurilor rezidenţiale susţin că pe piaţă au revenit cumpărătorii care achiziţionează locuinţe în construcţie, în unele cazuri chiar la stadiul de "groapă", situaţie nemaiîntâlnită în ultimii ani, cei mai mulţi fiind tineri, mulţi angajaţi în domeniul IT.

1517 afișări
Imaginea articolului Vânzătorii spun că au reapărut cumpărătorii de locuinţe în construcţie. Cei mai mulţi sunt tineri IT-işti

Vânzătorii spun că au reapărut cumpărătorii de locuinţe în construcţie. Cei mai mulţi sunt tineri IT-işti (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

"Am început vânzarea în iulie anul trecut, iar în septembrie-octombrie s-au semnat primele contracte, chiar în stadiul de groapă. E o situaţie pe care n-am mai văzut-o demult pe piaţă, respectiv să vinzi înainte de a finaliza construcţia. Cei care cumpără sunt tineri de până în 40 de ani, care plătesc prin Prima Casă sau au apartamente vechi pe care le vând şi îşi cumpără nou. Majoritatea sunt IT-işti", a declarat agenţiei MEDIAFAX Mihai Lucian, sales manager al complexului Avangarde Forest, unul dintre expozanţii prezenţi la târgul imobiliar Project Expo.

Complexul este amplasat în zona Matei Millo din Pipera şi cuprinde 24 de case, fiecare cu 4 camere, cu o suprafaţă de 185 de metri pătraţi construiţi (129 mp utili) şi 180 de metri pătraţi de teren. Preţurile sunt de 95.000 euro, plus TVA, insclusiv 3 locuri de parcare.

Din cele 24 de case mai sunt la vânzare 9, complexul fiind dezvoltat de investitori români.

Aceiaşi investitori au dezvoltat şi complexul Omnix City, situat în Voluntari, în apropiere de Metro, cu 180 de apartamente, în două blocuri. Complexul a fost finalizat în anul 2010, iar 30 de locuinţe sunt încă nevândute. Preţul este de 800 de euro/mp, iar apartamentele au de la o cameră (53 metri pătraţi-55 metri pătraţi), până la patru (155 metri pătraţi). Apartamentele cu patru camere se vând cu două locuri de parcare incluse, iar preţul final ajunge la 142.920 de euro, iar celelalte cu unul, în acest caz preţurile pornind de la 42.750 de euro pentru o garsonieră, de la 45.840 de euro la 2 camere şi de la 80.416 euro la 3 camere. Preţurile nu includ TVA.

Tot în Pipera, un grup de oameni de afaceri turci a construit un complex de 148 de locuinţe, denumit Diamond Residences. Complexul este amplasat în zona Erou Iancu Nicolae, iar din vară de când a început construcţia şi până în prezent au fost vândute jumătate de locuinţe.

"Termenul de finalizare este 31 martie, însă deja sunt persoane care se mută. Preţul mediu este de 690 de euro/mp construit, astfel că o garsonieră se vinde cu 29.900 euro, un apartament cu două camere - 63.000-64.000 euro, unul cu trei camere - 75.000 euro, în timp ce locuinţele cu patru camere şi penthouse sunt scoase la vânzare la 165.000-175.000 euro. Cei care cumpără sunt tinerii până în 30 de ani, iar jumătate dintre locuinţele vândute au fost cumpărate cu bani cash, iar jumătate cu finanţare de la bancă", a declarat Anamaria Grigorcea, director vânzări al firmei Mert, dezvoltatorul complexului.

O zonă foarte bine reprezentată la târgul imobiliar este cea de sud.

Sudrezidential.ro, una dintre agenţiile care promovează locuinţe în această zonă, vinde 35 de complexuri rezidenţiale în Berceni, Apărătorii Patriei, Metalurgiei sau Şoseaua Olteniţei. În aceste ansambluri, firma are la vânzare un stoc de peste 2.000 de locuinţe în ansambluri finalizate, dar şi în faza de construcţie.

"Cel mai bine se vând garsonierele duble (formată dintr-un dormitor şi un living cu bucătărie open space) care au în medie circa 52 metri pătraţi şi apartamentele cu două camere de aproximativ 68 de metri pătraţi. Majoritatea achiziţiilor se fac prin programul Prima Casă, iar preţurile ajung la 30.000 de euro la o garsonieră dublă şi la 38.000 de euro pentru două camere. Pentru apartamentele cu trei camere preţurile ajung la 51.000 euro. În zonă mai sunt scoase la vânzare vile cu 4 camere la preţuri pornind de la 71.500 de euro, cu 100 metri pătraţi de teren", a declarat Gabriela Alexandru, consilier vânzări al firmei.

Şi în acest caz cei care cumpără sunt persoanele tinere, fără locuinţă, care preferă să plătească rată la bancă decât chirie. De altfel, unele studii arată că rata pentru un credit este în anumite cazuri mai mică decât chiria plătită pentru acelaşi apartament.

O mare parte dintre cumpărătorii de locuinţe noi este reprezentată însă şi de persoane care vând locuinţe vechi pentru a face rost de bani, de aceea promotorii ansamblurilor rezidenţiale nu văd un avantaj în eventuala modificare a programului Prima Casă în Noua Casă.

"Este un circuit, cei care cumpără de la noi au bani tocmai din vânzarea unei locuinţe vechi. Astfel, modificarea Prima Casă în Noua Casă va avea efect negativ şi asupra pieţei noi de locuinţe", apreciază Alexandru.

Şi în această zonă sunt locuinţe care se vând încă în fază incipientă de construcţie, chiar dacă o rezervare ajunge la circa 1.000 de euro.

"În complexul Vision Residences, unde abia a început construcţia au fost făcute deja 16 rezervări. Preţul mediu în această zonă este de 800-850 de euro/mp, mai puţin decât anul trecut când se situa în jurul a 900-950 de euro/mp. Nu s-a atins un minim, cu siguranţă vom vedea scăderi, până la 700-750 de euro/mp, pentru că oferta este din ce în ce mai mare. Anul 2013 va fi anul în care vor apărea pe piaţă cele mai bune oferte de locuinţe, dezvoltatorii fiind dispuşi să ofere aproape orice pentru a atrage clienţi. S-au dus vremurile în care locurile de parcare se vindeau cu mii de euro, acum în cele mai multe cazuri sunt incluse în preţul casei. În plus, dezvoltatorii dau bucătării utilate sau alte facilităţi similare", consideră reprezentanţii Sudrezidential.ro.

Târgul imobiliar Project Expo se desfăşoară în perioada 22-24 martie la Sala Palatului, şapte ansambluri rezidenţiale noi, cu circa 1.800 de locuinţe în total, fiind lansate în premieră. La târg sunt promovate mai ales locuinţe în zona de sud din Bucureşti şi alte arii limitrofe, dar şi câteva proiecte în zone semicentrale, precum Obor, Dristor, Militari, Politehnica sau Vitan.

În zonele semicentrale din Bucureşti preţurile sunt simţitor mai mari faţă de zonele limitrofe sau la marginea oraşului. Astfel, un apartament cu două camere într-un complex lângă parcul Obor costă 78.000 de euro, TVA inclus, unul cu trei camere se vinde cu 130.000 euro, iar unul cu patru camere 180.000 de euro.

În Titan, un apartament cu două camere, de 40 metri pătraţi, este scos la vânzare la 42.000 de euro, fără TVA, iar o locuinţă cu trei camere de 76 metri pătraţi costă 66.500 euro, tot fără TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici