Vasilescu: Cu 15% inflaţie, "oaia neagră" a Europei scrie pe noi

Majorarea TVA de la 19% la 24%, propusă de FMI, ar fi dus la o inflaţie de două cifre şi ar fi făcut din România "oaia neagră a Europei", fără posibilitatea de a se împrumuta pe pieţele externe, deşi este dependentă de capitalurile străine, consideră Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

24 afișări
Imaginea articolului Vasilescu: Cu 15% inflaţie, "oaia neagră" a Europei scrie pe noi

Vasilescu: Cu 15% inflaţie, "oaia neagră" a Europei scrie pe noi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Cu 15% inflaţie, «oaia neagră» a Europei scrie pe noi. Şi nu putem să ieşim în lumea asta pentru nici măcar un singur dolar sau un singur euro să împrumutăm, şi noi suntem o ţară dependentă de capitalul străin, pentru că, oricât elan patriotic am avea, noi ştim că de foarte multă vreme noi nu ne putem descurca numai cu capitalul acumulat în această ţară, pentru că este puţin", a declarat Vasilescu la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV.

El a menţionat că o creştere accelerată a inflaţiei ar duce la întârziearea ieşirii din recesiune "cu ani buni".

Vasilescu a arătat că FMI a cerut inversarea trendului deficitului bugetar, care a crescut în ultimii ani de la 2,5% din PIB la 5,4% din PIB şi la 8,3% din PIB în 2009.

El susţine că ar fi mult mai grav să se reinflameze inflaţia, care ar eroda din nou puterea de cumpărare a întregii populaţii, decât să fie reduse pensiile şi salariile bugetarilor. Oficialul BNR recunoaşte însă că măsurile stabilite de Guvern nu sunt măsuri anticriză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici