Vaticanul dezvăluie pentru prima dată ce proprietăţi imobiliare are în întreaga lume

Vaticanul a publicat, pentru prima dată, informaţii despre deţinerile sale imobiliare, mai mult de 5.000 de proprietăţi, ca parte a celor mai detaliate dezvăluiri financiare realizate vreodată, conform Reuters.

4420 afișări
Imaginea articolului Vaticanul dezvăluie pentru prima dată ce proprietăţi imobiliare are în întreaga lume

Sursa foto: profimedia

Informaţiile apar în două documente, o situaţie financiară consolidată pentru 2020 pentru Sfântul Scaun şi primul buget public pentru Administraţia Patrimoniului Sfântului Scaun (APSA).

APSA, un fel de birou de contabilitate generală, administrează proprietăţi imobiliare şi investiţii, plăteşte salarii şi acţionează ca un birou de achiziţii şi un departament de resurse umane.

În cele două documente - fiecare cu un număr fără precedent de diagrame, grafice şi hărţi - şi două interviuri explicative, Vaticanul oferă peste 50 de pagini de material financiar.

Bugetul APSA de 30 de pagini arată că deţine 4.051 proprietăţi în Italia şi aproximativ 1.120 în străinătate, fără a include ambasadele din întreaga lume.

Doar aproximativ 14% din proprietăţile italiene au fost închiriate la tarife de piaţă, în timp ce celelalte au fost închiriate la tarife reduse, multe pentru angajaţii Bisericii. Aproximativ 40% erau clădiri instituţionale precum şcoli, mănăstiri şi spitale.

Documentele arată că APSA deţine investiţii în proprietăţi din zone de lux din Londra, Geneva, Lausanne şi Paris.

O clădire din districtul South Kensington din Londra a adus pierderi enorme după ce a fost cumpărată de către Secretariatul de Stat al Vaticanului ca investiţie în 2014.

Marţi, procesul a 10 persoane legat de respectiva achiziţie, inclusiv un cardinal proeminent, începe la Vatican. Cei 10 sunt acuzaţi de infracţiuni financiare, inclusiv delapidare, spălare de bani, fraudă, extorcare şi abuz de serviciu.

Părintele Juan Antonio Guerrero, şeful Secretariatului pentru Economie al Vaticanului (SPE), a declarat pentru site-ul oficial Vatican News că imobilul va fi vândut în curând.

O declaraţie financiară consolidată separată pentru Sfântul Scaun emisă sâmbătă a arătat un deficit de 64,8 milioane de euro în 2020, în scădere faţă de 79,2 milioane în 2019.

Bugetul Sfântului Scaun include administraţia centrală a Bisericii Romano-Catolice, cunoscută sub numele de Curia, care supraveghează guvernarea celor 1,3 miliarde de credincioşi, reprezentanţele sale diplomatice globale şi operaţiunile media.

Oraşul Vatican, ce include muzeele Vaticanului şi banca Vaticanului, are un buget separat.

Pentru a acoperi deficitul din 2020, aproximativ 50 de milioane de euro au fost preluaţi din Peter's Pence, un fond de donaţii care îl ajută pe papă în activitate.

Pandemia COVID-19 a lovit puternic veniturile Vaticanului în 2020.

Bazilica Sf. Petru şi Muzeele Vaticanului, care au primit aproximativ 6 milioane de vizitatori plătitori în 2019, au fost închise sau doar parţial deschise o mare parte din 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici