COMENTARIU Lelia Munteanu: Dezlegare de călătorie în Shabbat pentru evreii din Ucraina

2413 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Dezlegare de călătorie în Shabbat pentru evreii din Ucraina

Cetăţenii israelieni (aproximativ 15.000) surprinşi de invazia rusă n-au ţinut cont de avertismentele timpurii ale Ministerului de Externe de la Ierusalim şi iau acum cu asalt graniţele de vest ale Ucrainei.  La fiecare punct de control există şi reprezentaţi ai statului Israel, dar nu mulţi reuşesc să ajungă până acolo.

Câteva mii de evrei ucrainieni ultraortodocşi (dintre cei 200.000) sunt decişi să nu păresească Uman, locul impresionantelor pelerinaje la mormântul marelui ţadik Nahman ("Lumea e o punte îngustă şi principalul e să nu-ţi fie teamă").

De altfel, Rabinul Şef al Ucrainei, Yaakov Dov Bleich (foto, împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski, evreu de origine), a dat publicităţii  o fermă declaraţie de loialitate: "Comunitatea evreiască e parte integrantă a Ucrainei şi este alături de poporul, guvernul şi forţele armate ucrainene în apărarea Ucrainei. Guvernul Ucrainei a fost alături de comunitatea evreiască, de când Ucraina a devenit independentă în 1991".

Pentru ultraortodocşii care vor, totuşi, să plece, rabinii locali au dat dezlegare de călătorie, ştiiut fiind că, de Shabbat, când şi morţii se odihnesc, există printre multe altele şi această interdicţie. Temeiul ridicării ei e scripturistic: salvarea vieţii măcar a unui singur om.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici