COMENTARIU Lelia Munteanu: John Paul Superstar

1050 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: John Paul Superstar

Când mi-e mai greu, îmi aduc aminte de Sfântul Ioan Paul al II-lea (a cărui pomenire se face pe 22 octombrie în calendarul romano-catolic)

Primul papă slav. Primul papă care a intrat într-o sinagogă, primul papă care a intrat într-o moschee.

Primul papă care a cerut iertare creştinilor în numele creştinilor.

Primul papă care, în 1979, în Madison Square Garden, a adunat zeci de mii de tineri şi Fanfara Seminarului Sf. Francisc din Brooklyn i-a cântat temele din „Războiul Stelelor" şi „Rocky", făcându-l să iasă din papamobil ca să salute mulţimea imitând gesturile unui toboşar, iar  mulţimea să strige în delir „John Paul Superstar!", apoi să asculte într-o linişte neverosimilă predica lui despre necesitatea maturizării.

Primul papă care s-a descălţat ca să pună flori pe mormântul lui Gandhi, mărturisind: „Am învăţat o mulţime de lucruri de la el".

Primul papă care, în 1980, în Zair, în mijlocul unui talaz de un milion de credincioşi, a ţinut ritmul cu cârja pontificală, când – după „Gloria in excelsis" – oamenii au început să bată tam-tam-ul şi să-şi cânte cântecele, în swahili, în kikongo, în lingala.

Primul papă căruia sute de mii de tineri i-au strigat, în 1995, la Manila: „Lolek! Lolek!" (numele lui de copil). Şi Ioan Paul al II-lea a reuşit, după câteva minute să-i oprească şi să le spună râzând: „Lolek nu e un personaj prea serios...". „Ioan Paul!", au tunat tinerii. „Ioan Paul e prea serios. Să încercăm Karol". Şi noaptea aceea de 14 ianuarie s-a umplut ca de un foc de artificii: „Karol! Karol!"...

Primul papă care, în Nairobi, şi-a dat jos cele trei coroane, aşezându-şi pe cap, în locul tiarei, podoabele din pene de struţ ale maasailor.

Primul papă care a îndrăznit să declare explicit: „Omul este acea rădăcină pe care Biserica trebuie s-o cultive, pentru a-şi rămâne fidelă ei însăşi"...

Primul Papă care, în mai 2002, în Vatican, la audienţa generală, a primit 500 de prostituate, căutând în ele chipul lui Dumnezeu, ascuns sub un strat gros de fard şi de împietrire.

... La cine să mă gândesc? La sfinţişorii ipocriţi, dându-şi ochii peste cap, goliţi de îndoieli, având în loc de suflet un expandat de certitudini, invocându-L pe Dumnezeu şi crezând în El cu seninătatea cu care crezi în reclamele la pasta de dinţi? Viaţa nu-i un continuu „Amin", mai e şi revoltă, mai e şi deznădejde.

Să înţelegi atât de adânc oamenii, să le înţelegi rătăcirile, să-i aduni din risipire, să-i împrieteneşti cu Dumnezeu, asta nu-i e dat oricui. Lui Karol Wojtyla i-a fost dat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici