COMENTARIU Lelia Munteanu: Măsurile Netanyahu de relaxare treptată - încă un număr de magie politică

Premieră absolută: protestul „Steagurilor negre"

3995 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Măsurile Netanyahu de relaxare treptată - încă un număr de magie politică

COMENTARIU Lelia Munteanu: Măsurile Netanyahu de relaxare treptată - încă un număr de magie politică

Premierul Netanyahu a anunţat, după încheierea Shabbatului, mult-promisele măsuri de relaxare a restricţiilor impuse de coronavirus. A fost unul dintre numerele sale de magie politică, în care la început a prezentat, cu grafice, victoriile sale împotriva covidului 19. În loc de „abracadabra" – a folosit formula „aşa cum vedeţi în dispozitiv". Dar „dispozitivul" era pitit undeva în spatele lui (nu afişat pe un ecran mare, ca de obicei), cât să nu se vadă mai nimic şi să trebuiască să-l crezi pe cuvânt. Pe aceste premise oarbe, a schiţat apoi nişte măsuri neclare de relaxare trepatată, lăsându-şi responsabilii din Sănătate şi Finanţe să le detalieze şi parlamentarii să le aprobe (şedinţa Knessetului a durat de la două noaptea la şapte dimineaţa).  
 
Ce se relaxează în Israel? Multe, dar în condiţii neclare. Industria şi tehnologia măresc numărul de salariaţi care pot să vină la lucru, de la 15 la 30 la sută, dar nu mai mult de opt într-o cameră, respectând distanţa de doi metri, cu măşti şi separaţi de un panou despărţitor.
 
Deschiderea magazinelor va fi condiţionată de obţinerea aşa-numitului „standard violet", adică afacerea să se desfăşoare la stradă (nu în mall), într-un spaţiu de o anumită dimensiune, cu un anumit număr de salariaţi, cu posibilitatea de a lua febra şi datele personale ale fiecărui client (?!). Magazinele de jucării şi saloanele de coafură-cosmetică vor rămâne închise. „Standarul violet" va putea fi obţinut la început cu o declaraţie pe proprie răspundere.
 
Instituţiile de învăţământ rămân închise. Tele-şcoala în preuniversitar  devine obligatorie şi începe la ora 9. Întrebarea care îi frământă pe cetăţenii de rând e cum se va descurca o familie cu mai mulţi copii şi, eventual, cu părinţii care muncesc de acasă. Câte laptopuri sau tablete le-ar trebui şi cine îi ajută să şi le cumpere?
 
Transportul în comun - parţial închis. (Cum vor ajunge oamenii la lucru, nu s-a precizat).  
 
Persoanelor cu factori de risc medical li se recomandă (nu impune) să rămână acasă. Celor între 50 şi 69 de ani – cu cel puţin doi factori de risc, celor sub 50 de ani – cu cel puţin patru factori de risc.
 
Cine a împlinit 67 de ani nu mai are voie să lucreze deloc. Pentru destui dintre cei care se încadrează în această categorie de vârstă e o tragedie. Ei încă lucrează, fiindcă nu se ajung cu pensia. Alţii muncesc din plăcere - la teatrul Habima („Scenă"), de pildă, care are statutul de teatru naţional, există mari actori care au 80 sau chiar 90 de ani.
 
Măsurile de relaxare vor fi evaluate peste cel mult două săptămâni, în funcţie de graficele de contaminare. Dacă acestea vor creşte, măsurile vor fi retrase (unele parţial). Dacă cifrele vor scădea, măsurile vor fi extinse. Evident, numărul de contaminaţi e direct proporţional cu numărul de teste.
 
(La final, prim ministrul împreună cu demnitarii din Sănătate şi Finanţe au ţinut să-i felicite pe cetăţenii de religie musulmană cu ocazia Ramadanului, care începe joi, dar n-au rostit nici un cuvânt despre Paştele ortodox, în contextul în care creştini israelieni sunt ortodocşi).
 
O premieră absolută. aseară, în Piaţa Yitzhak Rabin din Tel Aviv: protestul de proporţii al liber-profesioniştilor (cei mai loviţi de criza sanitară, cărora Guvernul nu le acordă nici o facilitate), organizat de „Steagurile negre", asociaţie înfiinţată în urmă cu o lună ca să le apere drepturile. Actori, muzicieni, proprietari de restaurante, antreprenori de întreprinderi mici, aşezaţi la doi metri distanţă unul de celălalt, respectând strict regulamentele şi neoferind poliţiştilor nici un motiv să intervină.
 
Nu e pace socială nici sub măslinii Israelului.    

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici