COMENTARIU Lelia Munteanu: Nicăieri, adică pretutindeni

Trecutul e cea mai bună ascunzătoare. E de ajuns să te cuibăreşti în scorbura lui şi începe jocul de-a v-aţi ascunselea cu Dumnezeu.

743 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Nicăieri, adică pretutindeni

COMENTARIU Lelia Munteanu: Nicăieri, adică pretutindeni

Elie Wiesel, tălmăcind Talmudul, îşi aminteşte de Sighet. (Am copilărit acolo amândoi, la distanţă de 30 de ani şi două străzi – el undeva pe Tudor Vladimirescu, eu pe Pandurilor). Aude încă melancolicele nigunim (cântece) din cartierul evreiesc. Acolo, vineri seara, se aprindeau lumânările şi răsuna Eliahu ha-Navi (Profetul Ilie), cântecul care vorbea despre venirea lui Mesia al lor, cândva, la sfârşitul unui Shabbat, când lumea se va aştepta mai puţin.
Prin orăşelul nostru - care în copilăria mea mai avea destui drepţi câţi să-i ceară socoteală lui Celui de Sus, dacă ar fi greşit - trebuie să fi trecut şi vreun discipol întârziat al uriaşului rabbi Menahem Mendel. Până astăzi, cuvintele lui s-au ridicat la cer. Dar cerul atârnă ca un pergament vechi deasupra Sighetului din memoria noastră, iar cuvintele acelea, în dimineţile senine, se pot încă citi:

„Dacă un om se roagă azi doar fiindcă s-a rugat şi ieri, e un păcătos. În fiecare zi trebuie să găsim un nou adevăr, care ne-a scăpat în ajun”.
„Cine nu-şi are locul său nicăieri are loc pretutindeni”.

Şi aceste vorbe adunate la un loc, în care ne putem putem piti oricând, oriunde:

„Omul este limbajul lui Dumnezeu”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici