COMENTARIU Lelia Munteanu: Parabola lui Gavagai

2467 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Parabola lui Gavagai
Ce m-o fi apucat s-o ard livresc? Nu ştiu să înjur?
 
Am dat-o pe barosăneală culturală, pentru că nu mai înţeleg limbajul politrucilor de pe râul Dâmboviţa, dacă l-am înţeles vreodată. Avantaj ei: nu te mai osteneşti să-i prinzi cu fofârlica.  
 
Din vorbirea precipitată a premierului Cîţu nu pricep nimic. (Şi nu mă refer la noaptea din urmă cu aproape 21 de ani, atunci când, la o vârstă  fragedă şi departe de patria-mamă, a fost prins la volan în stare de orice sobrietate). 
 
De fapt, citindu-l pe Umberto Eco din greşeală, mi-am dat seama că Cîţu repetă unul şi acelaşi cuvânt: „Gavagai”. 
Iată parabola lui Gavagai, istorisită de  W.V. Quine (mare filosof şi logician american din secolul trecut), repovestită de Eco din memorie: 
 
„Un explorator care habar n-are de limba indigenilor, atunci când vede în iarbă un iepure îl arată cu degetul băştinaşului, care reacţionează exclamând <Gavagai!>. Cumva, pentru băştinaş <Gavagai> înseamnă iepure? Nimic mai incert, căci ar putea foarte bine să însemne animal sau iepure care aleargă. Acelaşi cuvânt se aude când trece un câine sau când iepurele stă locului. Dar dacă băştinaşul ar fi vrut să spună prin Gavagai că vede cum se mişcă iarba fiindcă tocmai trece pe-acolo un animal? Sau că îi e dat să vadă un eveniment spaţio-temporal? Sau că îi plac iepurii? Morala: exploratorul nu poate să emită decât ipoteze şi să-şi alcătuiască un manual propriu de traducere, care probabil nu e cel mai bun”. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici