COMENTARIU Lelia MUNTEANU - Războiul Hamas-Israel. Înecarea peştelui

2238 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU - Războiul Hamas-Israel. Înecarea peştelui

Eveniment rar, întreaga lume se află în consens în legătură cu soluţia de pace israeliano-palestiniană: două state, adică întemeierea unui stat palestinian. Şi ţările arabe din regiune, şi statele occidentale, şi China, şi Rusia propun această variantă. Statele Unite n-o pot face explicit, fiindcă au minat-o prin declararea Ierusalimului capitală unică şi indivizibilă, ceea ce nu înseamnă însă că o resping.

Numai că această retorică diplomatică e foarte puţin spre deloc realistă. Nu ne mai aflăm în logica Acordurilor de a Camp David din 1978, nici în a celor de la Oslo din 1993.

Întâi că o invazie terestră a armatei israeliene în Gaza, de neoprit în momentul de faţă, este evident că nu se îndreaptă spre un acord de pace, ci spre o fractură şi mai adâncă între israelieni şi palestinieni. Ceea ce urmăreşte acum Israelul - izolarea sau ocuparea Gazei – nu înseamnă altceva decât presiuni hipertrofiate, economice şi de securitate, asupra palestinienilor urmate de o extindere a aşezărilor israeliene, pe care Guvernul Netanyahu de extremă dreapta a forţat-o în permanenţă.

Greu se pot împăca furia Hamas şi disperarea polulaţiei din Gaza cu nevoia reală de securitate a Israelului.

Păcatul originar al situaţiei apparent fără ieşire în care s-a ajuns a fost definit de marele strateg Sun Tzu, în urmă cu 2500 de ani: nu îţi aduce inamicul la disperare, nu poţi cîştiga un război cu cine nu mai are ce pierde.

În faţa acestui adevăr, soluţia a două state nu este astăzi decât - "noyer le poisson", "to drown the fish" - înecarea peştelui: schimbarea subiectului, eludarea, evitarea problemelor dureros de reale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici