COMENTARIU Marius Oprea / Generalul Ciucă, premierul fără voie

Generalul Nicolae Ciucă e în ”serviciu comandat”. Că vrea, că nu vrea, face politică şi este de acum înainte, pentru cine ştie cîtă vreme, primul ministru al României. Nici nu visa. Nici nu s-a gîndit. Nu voinţa lui l-au adus aici, ci ordinele primite, din partea ”comandantului suprem”. Rămîne să se descurce – în joc nu e soarta lui şi a noastră, cît onoarea hainei militare, pe care o iubeşte atît de mult, în asentiment cu majoritatea românilor, care au încrederea cea mai mare în competenţa şi disciplina militară.

8315 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / Generalul Ciucă, premierul fără voie

Sursa foto: Mediafaxfoto

Ar fi tragic ca încrederea românilor în armată să se piardă, din cauza unui general cu patru stele, nevoit să se aventureze, după frontul din Afganistan, unde s-a putut descurca cu talibanii, pe cel din Absurdistanul românesc, unde are de-a face cu politicienii. Are de-a face, nu în ultimul rînd cu problemele românilor, şi s-au adunat foarte multe, în cele optzeci de zile în care Iohannis a lăsat ţara de izbelişte, pînă ce ultima soluţie n-a fost decît o contrarevoluţie, prin care ”comunismul cu faţă umană” s-a întors la putere, în chipul unui ”pluralism în cadrul Frontului”, cu liberali şi minorităţi naţionale, sub comanda generalului Ciucă – omul preşedintelui.

Născut la Pleniţa, în urmă cu 54 de ani, Nicolae Ciucă ar fi putut să aibă o altă opţiune: în comuna din Oltenia natală, în adolescenţa lui făceau armata la ”termen redus” cei mai mulţi dintre poeţii generaţiei ’80, studenţi filologi la Universitatea Bucureşti. S-o fi văzut în adolescenţa lui cu Florin Iaru şi Alexandru Muşina, ieşiţi în permisie la birt. Între poezie şi militărie, Ciucă a ales-o pe ultima.

Anul revoluţiei a fost şi primul său an în cariera militară. A pornit de jos şi a ajuns foarte sus, pentru că i-a plăcut disciplina şi cartea – are un master în Statele Unite şi un doctorat în România. A fost combatant activ la comanda ”scorpionilor roşii”, în Irak şi Afganistan. E, s-ar spune, un militar desăvîrşit.

În iunie 2018 generalul Ciucă declara: ”Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… e demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită de activitatea în alt domeniu. Nu voi face politică”. Spunea că va face tot ce poate să sprijine armata. ”Dar nu dintr-o funcţie publică”.

Militarul desăvîrşit s-a arătat însă desăvîrşit de ascultător şi în civilie: la numai cinci zile de la trecerea lui în rezervă, pe 29 octombrie 2019, era ministru al apărării în Guvernul Orban. Tot în serviciu comandat, al comandantului suprem, preşedintele Iohannis. Un an mai tîrziu, tot din ordin, s-a înscris şi în Partidul Naţional Liberal. Nu s-a mai mirat nimeni. Generalul spunea că n-a făcut politică şi ştie puţine despre ea, ”în schimb sînt în măsură să fac lucruri aşa cum am făcut în cariera mea de militar".

Politica şi milităria nu merg bine împreună. În 21 octombrie 2021, preşedintele l-a însărcinat să facă un cabinet, însă mandatul partidului a fost unul de cabinet minoritar. Sfîşiat între ordinele diferite de la partid şi de la preşedinte, generalul Ciucă şi-a depus mandatul. Pe 22 noiembrie, după ce Klaus Iohannis a cîştigat bătălia lui cu liberalii şi Nicolae Ciucă a fost propus din nou premier de coaliţia largă a PSD şi PNL, nimic nu i-a mai stat în cale în executarea misiunii. Deocamdată.

În orice caz, generalului cu patru stele îi va fi greu, chiar dacă i s-a dat ordin, să fie un premier de cinci stele. Nici poezia, nici politica nu se fac la ordin. Din păcate (mai ales pentru noi, cei guvernaţi) generalul Nicolae Ciucă, premier fără voie, ci la ordin, s-ar putea să suporte prima lui înfrîngere, după victoriile din Irak şi Afganistan, tocmai în deşertul actual al politiicii româneşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici