COMENTARIU Marius Oprea / ”Harta lumii”, cu Iohannis la cîrma NATO

27403 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / ”Harta lumii”, cu Iohannis la cîrma NATO

COMENTARIU Marius Oprea / ”Harta lumii”, cu Iohannis la cîrma NATO

”După ce Iohannis a aruncat în derizoriu încă o temă perfect validă, nu avem decît să sperăm ca măcar încălzirea globală să nu se scumpească”, mi-a transmis cu ceva vreme în urmă un membru al Societăţii Timişoara, Dorul Botoiu, pe mail. Era în legătură cu anunţul privind implicarea preşedintelui, în vastul proiect al problemelor de mediu, care afectează planeta. Acum, altceva se iveşte, la orizont – Klaus Iohannis are şanse reale, să ajungă secretar general al NATO. Nici aici nu e de glumă. Aşa cum îl ştim, poate că va schimba harta lumii, ca în fotografia care ilustrează acest sumbru pamflet.
 
După ce a rezolvat România educată, Iohannis iese din graniţele ţării, pentru a paraliza omenirea, ţintuind-o sub atenţia sa. Încălzirea globală se rezolvă rapid, numai şi aşa, sub privirea lui rece şi scrutătoare. E deajuns prezenţa lui, ca să îngheţe tot. De aceea, nu pot decît să salut că acum, pe lîngă gîndurile prezidenţiale cu privire la încălzirea globală, Klaus Iohannis a ajuns în primele opţiuni, pentru conducererea NATO – cea mai importantă structură de apărare globală a democraţiilor occidentale, faţă de regimurile comunist-totalitare. Stîlpul militar al unui sistem care e ”cel mai puţin rău” din toate, cum îi spunea Churchill. Dar care, iată, poate deveni şi mai rău...
  
Pe 4 februarie, ziua istorică în care a început ”Olimpiada războiului” de la Beijing, prin parafarea acordurilor ruso-chineze, care pun practic în şah întreaga lume occidentală, prin decizia de asociere politico-militară (căci asta e, în fond) între Putin şi Xi Jinping, o altă ştire năucea cu totul orice analist politic, care-l cunoaşte bine pe preşedintele nostru, Klaus Iohannis. În fruntea NATO se caută înlocuitor, pentru secretarul general Jens Stoltenberg, al cărui mandat în acest post expiră pe 1 octombrie. Din acel moment, Stoltenberg se va retrage în funcţia mult mai puţin stresantă şi mai bănoasă de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei. Şi, surpriză, meta-surpriză, printre numele vehiculate ale candidaţilor, care l-ar putea înlocui pe Jens Stoltenberg la şefia NATO, se află, cu mari şanse actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis. 
 
Dumneavoastră vă puteţi imagina aşa ceva? Iohannis, în fruntea NATO, în aceste condiţii ale evoluţiilor deloc roze, în confruntarea est-vest? Klaus Iohannis, în avangarda confruntării cu Putin şi Xi Jinping? Scoţîndu-şi din dulap geaca roşie, ”anti-ciumă”, de aceeaşi culoare? Deja viitorul mi se pare interesant. 
 
”Rezolvator” şi ”pacificator” la el în ţară, Klaus Iohannis va fi cel care va impune, cu siguranţă, o nouă hartă a lumii. Pe la finele anilor ’90, o asemenea “hartă” circula, ca glumă, în spaţiul virtual. Sau, cel puţin, a fost luată atunci, în glumă. Acum, gluma s-a îngroşat. Lumea e în pragul unei noi ere. Cu siguranţă, după toate reuşitele sale din ţară, unde a adus opoziţia la putere, după doi ani de la alegeri, unde a dat de pămînt cu ”România educată”, unde ne-a recomandat să jucăm golf, ca să uităm de facturi şi scumpiri, unde s-a oprit puţin şi asupra ”încălzirii globale”, ceea ce a făcut deja ca temperatura din ultima vreme să salte cu zece grade faţă de media din alţi ani, acum Klaus Iohannis se va juca de-a dezastrul, la nivel global, geo-strategic. 
 
Fără îndoială că, după mandatul lui Klaus Iohannis în fruntea NATO, lumea va fi alta. ”Harta lumii” se va modifica, va deveni o lume a ”lucrului bine făcut”. Pentru că preşedintele nostru ne-a dovedit, cel puţin nouă, pînă acum, cum poate transforma, nemţeşte, o glumă într-un coşmar. E timpul să o facă şi la nivel mondial. E capabil, într-adevăr, să schimbe lumea, de unul singur. Cu NATO la butoniera lui Iohannis, Putin şi Xi Jiping pot să se dedice liniştiţi golfului, pe terenul de la Pianu Mare. Le face altul, ”nemţeşte”, toată treaba.   
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici