COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: EUROPOL împotriva sclaviei

508 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: EUROPOL împotriva sclaviei

COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: EUROPOL împotriva sclaviei

Timp de o săptămână, EUROPOL, organizaţia poliţienească a UE, a derulat o amplă operaţiune împotriva traficului de persoane în scopul exploatării forţei lor de muncă.

Oameni năpăstuiţi de soartă în ţările de origine se îndreaptă cu speranţă către ţările bogate, vânzându-se pe mai nimic.

Îşi oferă forţa de muncă în domenii dintre cele mai grele, în construcţii, în fermele agricole, în servicii de îngrijire a bolnavilor ori a bătrânilor, în diverse alte servicii deficitare ca resursă umană şi care sunt considerate înjositoare.

Nevoia de forţă de muncă în aceste domenii este imensă şi asta reprezintă o oportunitate pentru crima organizată.

Sunt sute de milioane de Euro pe care organizaţiile criminale le câştigă din acest trafic şi pentru asta, au pus la punct vaste reţele clandestine cu o logistică impresionantă.

Din perspectiva potenţialului criminogen, acest tip de trafic e la fel de periculos ca cel care priveşte exploatarea sexuală.

El este însoţit de un lung şir de fapte criminale, de la cele comise cu violenţă până la falsurile de acte de identitate ori alte înscrisuri oficiale şi, bineînţeles, corupţie.

Există două paliere ale acestui gen de trafic, ambele producătoare de venituri imense.

Unul este traficul în sine, câştigurile fiind reprezentate de „taxele” de transport ilegal şi plasament al acestor nefericiţi.

Celălalt este reprezentat de exploatarea forţei lor de muncă în cadrul firmelor înfiinţate legal de către aceeaşi mafie.

Costurile mici cu salarizarea acestor oameni combinat cu taxarea lor din doi în trei, se transferă direct în profitul acestor firme paravan.

Puţini dintre cei traficaţi reuşesc să scape din cercul vicios al crimei organizate care, uneori, îi îngroapă la propriu.

Alţii, devin ei înşişi criminali de profesie apropriindu-şi, conştient sau nu, o soartă dintre cele mai nefericite.

Cei mai mulţi sunt vânduţi, literalmente, fiind „plasaţi” dintr-un loc în altul, sclavi ai unei societăţi indiferente şi cinice.

La acţiunea despre care vorbeam au participat 22 de ţări europene, printre care şi România.

După o săptămână, au fost identificate 639 de victime ale acestui trafic, s-au derulat mii de controale la firme sau la frontiere, au fost verificate zeci de mii de autovehicule şi persoane, iar 229 de traficanţi au fost arestaţi.

Poliţia noastră a participat şi ea la acţiunea asta şi, pe bune, cred că a contribuit la succesul ei.

Din păcate, tace.

N-ar trebui !

Vorbind despre toate astea i-ar ajuta pe mulţi, prevenindu-i.

Poate, data viitoare...

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici