COMENTARIU Lelia Munteanu: Aceleaşi fantoşe, aceleaşi minciuni

Îmi înec dezgustul de campania electorală în Caietele lui Camus (Editura Univers, Bucureşti 1971, traducerea Modest Morariu).

2826 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Aceleaşi fantoşe, aceleaşi minciuni

Găsesc ce caut (o notă din august 1937): "Ori de câte ori aud un discurs politic sau îi citesc pe cei care ne conduc mă cutremur la gândul că de ani de zile nu aud nimic în care să vibreze un sunet omenesc. Veşnic aceleaşi cuvinte spunând aceleaşi minciuni. Şi faptul că oamenii le acceptă, că mânia poporului n-a sfărâmat încă fantoşele, îmi dovedeşte că oamenii nu acordă nici o importanţă conducerii lor şi că se joacă, da, se joacă într-adevăr cu o întreagă parte din viaţa lor şi din interesele lor aşa-zis vitale".

Şi, în acelaşi 1937, la începutul lui septembrie: "Dacă ar fi să scriu o carte de morală, ar avea o sută de pagini, iar 99 ar fi albe".

Mai târziu, în decembrie: "Politica şi soarta omenirii sunt hotărâte de nişte oameni lipsiţi de ideal şi de nobleţe. Oamenii cu adevărat nobili nu fac politică".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici