COMENTARIU Marius Oprea: O femeie a murit marţi la picioarele României

6284 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: O femeie a murit marţi la picioarele României

Marţi, la Constanţa, puţin după ora 8 dimineaţa, o femeie, atîrnată de balcon, a trăit ea însăşi drama americanilor care se aruncau în gol, din blocurile gemene, în urma atacurilor teroriste ale lui Ossama bin Laden. Aici n-a fost însă terorism, ci nepăsarea statului faţă de siguranţa propriilor cetăţeni.

Drama femeii care a murit la Constanţa s-a născut dintr-o alta: s-a întors în locuinţa cuprinsă de flăcări de la o lumînare, după ce o părăsise şi cobora pe scări, pentru a recupera un laptop, singurul în care păstra imagini cu copilul ei pierdut, pentru că s-a sinucis în străinătate. Lumînarea fusese aprinsă în amintirea lui. Nemaiputînd să părăsească locuinţa cuprinsă de flăcări, femeia a luat decizia fatidică de a se refugia pe balcon, dar flăcările au răbufnit şi acolo. Soţul femeii coborîse şi privea drama în desfăşurare, amestecat prin mulţimea din stradă. El îşi trăia propria disperare: ”Pompierii erau lîngă mine şi ea era sus. Priveau cum stă acolo şi ţipă”

Şi astfel ştirile dimineţii au putut consemna sec, la ora 8.30: ”O femeie a murit azi, după ce a căzut de la etajul 6 al unui bloc din Constanţa. Încerca să fugă din calea flăcărilor, care îi cuprinseseră apartamentul”. Jurnaliştii au ajuns şi ei la faţa locului. L-au întrebat pe soţ:

”-Cînd au ajuns pompierii?

-Tîrziu au ajuns, şi foarte tîrziu au dat drumul la apă. Vedeţi în filmare că au cuplat furtunul şi nu dădeau drumul la apă. Eram acolo, puteţi să vedeţi. Le-am zis de 4-5 ori: daţi drumul la apă, daţi drumul la apă! Nu ştiu ce aşteptau... ei stăteau jos. Cînd a căzut, ei stăteau jos. Erau lîngă mine. Şi ea era sus, acolo. Nicio saltea, cum se face afară, să cadă de la etaj. Priveau cum stă acolo şi ţipă... şi fumul ieşea din spatele ei, îngrozitor, şi şi-a dat drumul.

-Dar doamna s-a întors?

-Da, să-şi ia laptopul. Am ieşit împreună, eu am luat-o înainte, ea a rămas în spate... şi din nefericire, fără să ştiu eu, s-a întors... Probabil nu a mai putut să iasă din cauza focului afară şi a mers pe balcon.

-Aveţi ceva să le transmiteţi pompierilor?

-Nu, nimic. Asta e, dacă aşa sînt antrenaţi şi nu pot să fie mai rapizi, asta e. Trebuie să fie dotaţi cu ce trebuie şi să dea drumul imediat la apă.

-Consideraţi că o saltea din aceea ar fi salvat-o pe soţie?

-Obligat, obligat... Nici n-au întins scara, nu ştiau unde e scara...”

La patru ore după consumarea tragediei şi după ce femeia strivită pe pămînt a fost ridicată şi dusă la morgă, o altă ştire spunea că ”procurorii militari anchetează intervenţia pompierilor la incendiul din Constanţa, în care a murit o femeie”. Şeful ISU Dobrogea minţise că ”autoscara a fost trimisă la incendiu la 5 minute după ce femeia a căzut de la balcon”, pentru a ascunde neputinţa pompierilor, iar Arafat a declarat despre tragedia de la Constanţa că a primit ”mai multe ore care ne arată cînd a ajuns autoscara”.

Ancheta procurorilor care s-au sesizat din oficiu asupra intervenţiei pompierilor de la ISU Constanţa e în desfăşurare. Un fapt e cert: în incendiul în care a murit femeia căzută de la etajul şase, ea a avut numai libertatea de a-şi alege singură felul de a muri: arsă, ori strivită. Şi s-a lăsat să cadă în gol. Unde nu o aştepta nimic, în afara îngerilor.

Autospecialei trimise nu-i funcţiona scara şi pompierii au venit practic la intervenţie cu mîinile goale. N-aveau nici măcar o prelată, care ar fi putut să fie întinsă şi ţinută de braţele lor puternice, ca o şansă de salvare. A lipsit pînă şi această tradiţională prelată de sub scaunul şoferului. Poate că femeia n-ar fi murit, chiar dacă s-ar fi ales cu cîteva fracturi, poate că doi-trei pompieri s-ar fi ales cu cîte un braţ luxat, s-ar fi numărat la sfîrşit două-trei degete rupte. Nici asta nu s-a întîmplat şi femeia a murit, după ce a căzut de la etajul 6 sub privirile îngrozite ale celor adunaţi, o mulţime de ochi aţintiţi asupra tragediei – dintre care doi, înspăimîntaţi, cei ai soţului, au înregistrat pentru toate zilele lui şi nopţile lui din tot restul vieţii, coşmarul aruncării în gol a soţiei sale.

Pompierii s-au oprit şi ei din treaba lor pe lîngă autospecială, să privească neputincioşi, cum o femeie cade de la etajul şase, printre bocancii lor care frămîntaseră locul, inutil şi fără spor. Restul intervenţiei, cum au stins ei în continuare flăcările, nici n-a mai contat. La Constanţa, în dimineaţa de ieri, pompierii au rămas repetenţi pînă şi la ”apelul bocancilor”. Altfel, viaţa a curs înainte. Într-un alt cartier al oraşului, în acelaşi timp în care se consuma această tragedie, presa titra că ”două bande de interlopi s-au luat la bătaie, în trafic”.

După alte ore, mai departe, la Bucureşti, ministrul de interne Lucian Bode prezida bilanţul Poliţiei Române, plin de cifre care probau eficienţa acesteia. Ocazie cu care ministrul a spus: "în mandatul meu funcţiile nu sînt date, sînt obţinute prin concurs, de cei care sînt cel mai bine pregătiţi". Seara, presa publica o dezvăluire, legată de şeful de cabinet al ministrului de interne: ”Lucian Bode o dă pe faţă! Şi-a adus colegul de liceu la butoanele Ministerului de Interne”.

E vorba de fostul său coleg de liceu, contestatul rector de la Academia de Poliţie. Jurnalista Emilia Şercan scria că „protectorul plagiatorilor din Academia de Poliţie, Marius Florin Mihăilă, a devenit directorul de cabinet al ministrului Lucian Bode”. Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Alin Mastan şi locotenent-colonelul Ovidiu Şandor, subsecretar de stat în MAI, numiţi recent de Bode la Interne sînt din Sălaj. Din acelaşi judeţ e şi ministrul.

Femeia din Constanţa a căzut de la etajul şase şi a murit strivită, la picioarele acestei Românii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici