Accidentul de la Smolensk: Polonezii susţin că echipajul avionului a primit instrucţiuni eronate de aterizare

Comisia poloneză de anchetă privind prăbuşirea avionului preşedintelui polonez Lech Kaczynski, în aprilie 2010, la Smolensk, a anunţat vineri că iluminarea aeroportului rusesc era "foarte slabă şi incompletă".

1562 afișări
Imaginea articolului Accidentul de la Smolensk: Polonezii susţin că echipajul avionului a primit instrucţiuni eronate de aterizare

Accidentul de la Smolensk: Polonezii susţin că echipajul avionului a primit instrucţiuni eronate de aterizare (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Comisia a constatat de asemenea că "şeful zonei de aterizare a dat instrucţiuni eronate echipajului avionului".

Cu toate acestea, comisia poloneză a recunoscut că principalele cauze ale catastrofei au fost determinate de partea poloneză.

Comisia a citat "nivelul de pregătire al echipajului, care a reprezentat o ameninţare pentru securitatea zborului", "viteza prea mare" a avionului şi "altitudinea prea mică" a acestuia.

"Cauza directă a accidentului a fost coborârea (avionului) la o altitudine prea mică şi cu o viteză excesivă, în condiţii atmosferice care împiedicau contactul vizual cu solul", se arată în document.

Raportul de peste 300 de pagini a fost publicat vineri pe Internet (http://mswia.datacenter-poland.pl/FinalReportTu-154M.pdf) în limbile poloneză, engleză şi rusă.

Potrivit comisiei de anchetă, avionul nu prezenta nici o defecţiune tehnică.

Un raport rusesc, prezentat în ianuarie, aprecia că întreaga responsabilitate pentru producerea accidentului revine părţii poloneze.

Avionul de tip Tupolev-154 s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010, în timp ce încerca să aterizeze lângă Smolensk, în condiţii de ceaţă. Toţi cei 96 de ocupanţi, printre care se aflau preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi numeroşi oficiali polonezi de rang înalt, au murit în urma catastrofei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici