Acordul de liber-schimb UE-SUA "nu va fi încheiat cu orice preţ", avertizează Juncker

Jean-Claude Juncker, preşedintele-desemnat al Comisiei Europene (CE), a declarat marţi că Acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, aflat în curs de negociere, "nu va fi încheiat cu orice preţ" şi a pledat pentru mai multă "transparenţă".

168 afișări
Imaginea articolului Acordul de liber-schimb UE-SUA "nu va fi încheiat cu orice preţ", avertizează Juncker

Acordul de liber-schimb UE-SUA "nu va fi încheiat cu orice preţ", avertizează Juncker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt pentru încheierea acestui acord", a dat asigurări Juncker, prezentându-şi programul în Parlamentul European (PE) şi pledând pentru ca "cele mai mari două democraţiii de pe planetă să-şi unească forţele".

"Acestea fiind spuse, acordul nu va fi încheiat cu orice preţ", a adăugat el. "Nu ne putem abandona normele în domeniul sănătăţii, normele sociale, exigenţele în domeniul protecţiei datelor", a insistat el.

CE este însărcinată să negocieze dosarul comercial în numele UE. Negocierile tratatului transatlantic - în cadrul cărora săptămâna aceasta are loc a şasea rundă, la Bruxelles - nu vor fi finalizate de către Comisia actuală, ele urmând să fie continuate de către cea condusă de căttre Juncker.

"Nu aş vrea ca protecţia datelor să facă parte din negocieri", a anunţat el.

Jean-Claude Juncker a refuzat, de asemenea, "instituirea unor jurisdicţii paralele secrete", referindu-se astfel la procedura de arbitraj a conflictelor comerciale, apărată de către americani şi respinsă de o serie de state europene. "Suntem spaţii (cu state) de drept", a subliniat el.

În contextul în care mai multe state şi opozanţi faţă de tratat reclamă în zadar publicarea mandatului de negociere încredinţat Comisiei, Juncker şi-a exprimat dorinţa ca "aceste negocieri să fie în centrul unei transparenţe maxime". "Dacă noi nu publicăm documentele aferente, acest acord va eşua în faţa opiniei publice, a acestui Parlament şi parlamentelor naţionale", a avertizat el. "Să fim mai transparenţi, să nu dăm impresia că vrem să ascundem ceva", a îndemnat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici