Activitatea de pe insula vulcanică din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor. Ce spune premierul Jacinda Ardern

Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităţilor de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turişti, potrivit Reuters.

1285 afișări
Imaginea articolului Activitatea de pe insula vulcanică din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor. Ce spune premierul Jacinda Ardern

Activitatea de pe insula vulcanică din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor

Şase persoane au murit în explozia de luni de pe Insula Albă, care se află la aproximativ 50 km depărtare de uscat, alte opt fiind date dispărute şi prezumte moarte şi 30 de răniţi.

Prim-ministrul neozeelandez, Jacinda Ardern, a declarat că oficialii serviciilor de urgenţă s-au întâlnit miercuri dimineaţă pentru a stabili dacă poate fi lansat un efort de recuperare a celor dispăruţi.

"Am vorbit cu mulţi dintre cei implicaţi în operaţiune şi sunt foarte, foarte dornici să se întoarcă acolo, vor să-i aducă pe cei dragi acasă", a spus Ardern.

Dar o actualizare la mijlocul dimineţii a agenţiei geologice GeoNet a arătat că în continuare condiţiile de pe insula nelocuită rămân periculoase, ceea ce ar întârzia probabil orice recuperare.

"De la ora 4:00 dimineaţa, activitatea vulcanică a crescut semnificativ pe insulă", a anunţat agenţia într-un comunicat. „Situaţia rămâne extrem de incertă cu privire la activitatea viitoare. Este posibil să apară erupţii în următoarele 24 de ore”, avertizează agenţia.

Miercuri dimineaţă s-a putut vedea un nor de fum care provenea de pe insulă.

Poliţia a transmis că siguranţa echipelor de salvare a fost prioritară şi aşteaptă indicaţii ale experţilor cu privire la momentul în care se va putea permite accesul pe insulă. Acest lucru a determinat ca unele autorităţi critice să fie prea precaute.

"Nu putem pune alţi oameni în pericol până nu suntem absolut siguri că insula este de fapt în siguranţă", a declarat comisarul adjunct interimar Bruce Bird la o conferinţă de presă în Whakatane, oraşul care este un punct de acces pentru excursii turistice pe insulă.

Poliţia a anunţat că 47 de persoane se aflau pe Insula Albă în momentul erupţiei. Douăzeci şi patru provin din Australia, nouă din Statele Unite, cinci din Noua Zeelandă, patru din Germania, două din China şi Marea Britanie şi unul din Malaezia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici