Adomniţei: Reţinerea directorului liceului cu predare în limba română din Tiraspol este un gest revoltător

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, susţine că reţinerea de către securitatea transnistreană a directorului Liceului "Lucian Blaga" cu predare în limba română, Ion Iovcev, de la Tiraspol, este un gest revoltător, adăugând că statul român ar trebui să reacţioneze în acest caz.

101 afișări
Imaginea articolului Adomniţei: Reţinerea directorului liceului cu predare în limba română din Tiraspol este un gest revoltător

Cristian Adomniţei (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Cristian Adomniţei, care în urmă cu două săptămâni i-a oferit la Iaşi directorului Ion Iovcev premiul «Inimă română», în cadrul unei gale a TNL, a declarat miercuri pentru corespondentul MEDIAFAX că gestul reţinerii lui Iovcev este revoltător şi că asistăm la o esacaladare a nivelului provocărilor din partea regimului transnistrean.

"Este un gest revoltător. Asistăm la o escaladare a nivelului provocărilor pe care le ştiam până acum din partea regimului de la Tiraspol. Practic, aceste provocări, care erau la un nivel cunoscut, ating o nouă treaptă. Trebuie să existe nişte reacţii ale statului român în acest caz", a spus Cristian Adomniţei.

El a mai afirmat că acuzaţia de contrabandă vehiculată în cazul directorului Ion Iovcev este "atât de cusută cu aţă albă încât şi un copil de grădiniţă şi-ar da seama că este vorba de cu totul altceva".

"Totul ţine de comportamentul în timp al directorului Iovcev, care a promovat interesele elevilor săi, al şcolii sale şi nu în ultimul rând al compatrioţilor săi. Această provocare revoltătoare din partea regimului din Transnistria trebuie condamnată", a mai spus şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

Directorul Liceului "Lucian Blaga" cu predare în limba română din Tiraspol, Ion Iovcev, a participat pe 24 ianuarie, la Iaşi, la gala TNL «Români pentru toţi românii», ocazie cu care a primit premiul «Inimă română», distincţie oferită de şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

La acel eveniment, Ion Iovcev a povestit că a trecut în câteva rânduri prin mai multe încercări la Tiraspol, dar că nu va ceda provocărilor.

"Am trecut prin grele încercări, de trei ori a fost devastată şcoala noastră. Suntem sub presiunea celor din Tiraspol, dar nu vom ceda. Suntem ambasada limbii române în Tiraspol. Când mă voi întoarce acasă, le voi spune copiilor că România e alături de noi", declara, în 24 ianuarie, la Iaşi, Ion Iovcev, el fiind aplaudat minute în şir de câteva sute de persoane, care asistau la evenimentul desfăşurat la Teatrul Naţional din Iaşi.

Ion Ioncev, contabila şi şoferul liceului cu predare în limba română au fost reţinuţi de către securitatea transnistreană în zona satului Parcani, în apropiere de Tiraspol, relatează IPN în pagina electronică.

Adjunctul directorului liceului, Raisa Pădurean, a declarat că cei trei sunt reţinuţi pentru contrabandă.

Liceul "Lucian Blaga" este una dintre cele opt instituţii de învăţământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici