Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut din nou Ucrainei eliberarea membrilor deţinuţi ai fostului Guvern

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCoE) a cerut din nou vineri Ucrainei să elibereze foşti membri ai Guvernului, între care şi pe fostul premier, Iulia Timoşenko, invocând o "justiţie selectivă" aplicată lor.

115 afișări
Imaginea articolului Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut din nou Ucrainei eliberarea membrilor deţinuţi ai fostului Guvern

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax foto/AFP)

APCoE regretă "absenţa oricărui semn tangibil de satisfacere a pretenţiilor sale cu privire la anchetele penale" pornite mai ales împotriva fostului ministru de Interne, Iuri Luţenko, fostului vicepremier al Justiţiei, Evgheni Korniciuk, şi Iuliei Timoşenko.

"Într-o declaraţie adoptată în comisie permanentă la Paris, APCoE a reamintit că a cerut, fără succes, Ucrainei să modifice prevederile Codului său Penal care sancţionează "decizii politice normale" după ce a trecut o perioadă de timp de la luarea acestora.

APCoE califică drept "inechitabil" procesul în urmă căruia Luţenko a fost condamnat pe 27 februarie la patru ani de închisoare, "pentru infracţiuni care nu justifică pedeapsa cu închisoarea".

"Faptul că fostul premier, Timoşenko, rămâne în închisoare şi recenta condamnarea a lui Luţenko, în pofida stării lor de sănătate care se deteriorează grav, consolidează impresia de justiţie selectivă", a declarat adunarea.

Ea "invită imediat autorităţile ucrainiene - cu precădere pe preşedinte - de a revizui în regim de urgenţă toate mijloacele legale aflate la dispoziţia lor pentru a elibera pe aceşti membri ai fostului Guvern şi a le permite de a participa la viitoarele alegeri legislative".

Membri ai APCoE se vor deplasa în Ucraina în ultima săptămână a lunii martie şi speră să se întalnească cu membrii deţinuţi ai fostului Guvern.

APCoE este compus din reprezentanţi ai parlamentelor celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, o organizatie pan-europeană cu sediul la Strasbourg, şi care nu trebuie confundată cu Uniunea Europeană şi cele 27 de state membre.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici