Alegeri în Italia - Berlusconi reduce distanţa între dreapta şi stânga cu o lună înainte de scrutin

Silvio Berlusconi, omniprezent în presă, a reuşit să reducă distanţa între dreapta şi stânga, chiar dacă ultima rămâne în fruntea intenţiilor de vot cu o lună înainte de alegerile generale care vor avea loc la 24 şi 25 februarie în Italia.

256 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Italia - Berlusconi reduce distanţa între dreapta şi stânga cu o lună înainte de scrutin

Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dreapta a înregistrat, cu siguranţă, o creştere importantă mulţumită campaniei televizate a lui Silvio Berlusconi", comentează pentru AFP un expert în sondaje, Renato Mannheimer.

Potrivit unui calcul al cotidianului La Stampa, fostul şef al Guvernului a totalizat, în perioada 24 decembrie-14 ianuarie, peste 63 de ore la radio şi la televiziune, urmat de către succesorul Mario Monti (62 de ore).

"Berlusconi este un vânzător excelent, el este de neînvins în campaniile electorale", constată unul dintre aliaţii lui Monti, Pier Ferdinando Casini, liderul democraţilor creştini, care dezvăluie totodată că Il Cavaliere este departe în sondaje faţă de scorul său (38%) de la ultimele alegeri din 2008.

În opinia lui Mannheimer, "asistăm la o ascensiune a dreptei şi trebuie urmărită cu atenţie, fiindcă în Italia orice se poate întâmpla". Dar "nu cred într-o victorie a dreptei, distanţa rămâne în continuare între 7% şi 10%" în intenţiile de vot, adaugă el.

La începutul lui decembrie, Poporul Libertăţii (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi, stătea prost în sondaje, având mai puţin de 15% în intenţiile de vot, din cauza unor disensiuni interne şi nehotărârii lui Il Cavaliere privind participarea la cursa electorală.

Din momentul în care Berlusconi a decis, în urmă cu şase săptămâni, să iasă în faţă şi să conducă personal campania, partidul său a câştigat aproximativ cinci puncte, situându-se, potrivit celor mai recente sondaje, între 18% şi 20%. Împreună cu aliaţii săi, mai ales Liga Nordului, tabăra sa s-a situat la aproximativ 26-28%.

La rândul său, principala formaţiune de stânga, Partidul Democrat (PD), se află în continuare în fruntea sondajelor cu aproximativ 30%, dar a înregistrat o scădere în ultimele săptămâni, liderul său Pierluigi Bersani conducând o campanie mai discretă (numai 28 de ore la radio şi la televiziune). Aliatul său de stânga, Nichi Vendola, este creditat cu aproximativ 5% din intenţiile de vot.

Către o coaliţie de centru-stânga

"Bersani şi Vendola sunt creditaţi să obţină majoritatea absolută la Camera Deputaţilor cu toate că, în virtutea legii electorale, au nevoie doar de un vot mai mult decât alţii pentru a avea 340 de mandate" din cele 630 ale Camerei Inferioare, explică Roberto D'Alimonte, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Luiss de la Roma.

Dar situaţia se complică la Senat, unde "prima de majoritate" este acordată la nivelul fiecărei din cele 20 de regiuni. Jocurile se vor face în patru regiuni (stânga fiind favorită în altele). În Veneto, Sicilia, Campania şi, mai ales, în bogata regiune Lombardia, care dispune de cel mai mare număr de mandate, situaţia este echilibrată.

"Dacă Bersani pierde numai Lombardia, el ar mai avea majoritatea absolută la Senat", care dispune de 315 aleşi, "dar dacă mai pierde o altă regiune alături de Lombardia, nu va mai avea majoritatea" la Camera Superioară, precizează el.

Potrivit mai multor experţi, ipoteza cea mai probabilă este o alianţă între stânga condusă de către Bersani şi formaţiunile centriste coalizate în jurul lui Monti, creditate la aproximativ 15% din intenţiile de vot.

Potrivit profesorului D'Alimonte, Monti nu "va fi legitim" la conducerea Guvernului, în caz de coaliţie cu stânga victorioasă, dar ar putea, de exemplu, să devină preşedintele ţării, actualul mandat prezidenţial expirând în primăvară. Fostul comisar european ar putea, de asemenea, să preia Ministerul Economiei sau Ministerul de Externe, "o modalitate de a linişti partenerii europeni", adaugă expertul.

Aceeaşi opinie este împărtăşită de către analistul cotidianului La Stampa, Marcello Sorgi. Cu siguranţă, în prezent, "Profesorul" afişează o atitudine distantă faţă de stânga, dar el "începe să ia în considerare perspectiva, foarte probabilă, că centrul şi stânga ar trebui să se alieze după vot pentru a construi împreună următorul guvern".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici