Alegerile parlamentare din Polonia: Duel strâns între liberali şi conservatori

Duelul dintre liberali şi conservatori se anunţă strâns la alegerile legislative din 9 octombrie din Polonia, dar o sănătate economică relativ bună a acestei ţări într-o Europă afectată de criza datoriilor îi oferă un avantaj echipei premierului Donald Tusk.

163 afișări
Imaginea articolului Alegerile parlamentare din Polonia: Duel strâns între liberali şi conservatori

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS) (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ultimului sondaj, Platforma Civică (PO) a premierului liberal şi proeuropean se va clasa pe primul loc, cu 36 la sută din voturi.

Formaţiunea este urmată îndeaproape de principalul său rival, partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), creditat cu 32 la sută din voturi.

În 2005, PiS a generat o surpriză câştigând alegerile legislative în timp ce sondajele anunţau o victorie a liberalilor.

Rusofob, germanofob şi eurosceptic, acest partid este condus cu mână de fier de fostul premier Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui Lech Kaczynski, care a murit la 10 aprilie 2010 într-o catastrofă aeriană la Smolensk, în Rusia.

Micul partid ţărănesc PSL, aliat al liberalilor aflaţi la putere, se află chiar deasupra pragului de intrare în Parlament, de 5 la sută.

În opoziţie, partidul social-democrat SLD este creditat cu 8 la sută din voturi, în timp ce noul partid de stânga Ruch Palikota, anticleric, înregistrează o ascensiune surprinzătoare în Polonia catolică, obţinând 7 la sută din intenţiile de vot.

Aflat la putere din 2007, Tusk se laudă că a administrat bine economia poloneză în pofida persistenţei unei rate a şomajului de peste 11 la sută.

Polonia, care s-a alătura Uniunii Europene în 2004, este singura ţară din UE care şi-a păstrat creşterea economică în 2009. Ea se pregăteşte să adopte euro, dar fără a fixa o dată.

Cu sloganul "Polonia în construcţie", liberalii promit în special continuarea privatizărilor, inclusiv în sectorul sensibil al sănătăţii.

Partidul lui Kaczynski vrea, dimpotrivă, să păstreze sub controlul statului marile întreprinderi, unele deja parţial privatizate, cum ar fi compania petrolieră PKN Orlen, asigurătorul PZU sau grupul KGHM. Acesta se opune oricărei privatizări a serviciilor medicale.

În timp ce în "vechea" Europă euroscepticismul nu încetează să crească, sondajele din Polonia atestă o susţinere puternică din partea populaţiei faţă de UE.

Or, liberalii afirmă pentru a negociacă sunt mai bine plasaţi decât opoziţia fondurile europene, o opinie împărtăşită de 51 la sută dintre alegători, potrivit unui sondaj.

Jaroslaw Kaczynski are reputaţia unui eurosceptic vehement după o serie de fricţiuni cu Bruxelles-ul, în perioada în care era premier, din 2006 până în 2007.

În apropierea alegerilor, el s-a străduit să modifice această imagine.

"Sunt un eurorealist şi sunt pentru o Europă mai puternică, în special în aspectele politico-militare", a declarat el pentru AFP.

Dar el denunţă "crearea unei Europe cu două viteze", cu cei 17 din zona euro şi restul, apreciind că aceasta va pregăti europenii pentru a "plonja într-o altă criză".

De altfel, deşi polemica privind catastrofa de la Smolensk a pierdut din intensitate, PiS a incitat rudele victimelor să se prezinte la alegeri, mizând astfel pe emoţia generată de această dramă.

Comisia de anchetă poloneză a recunoscut, la începutul lui august, că principalele cauze ale acestei catastrofe aparţin părţii poloneze, în timp ce în cadrul PiS unii vorbesc despre un "complot" al ruşilor cu Donald Tusk.

Dacă liberalii reuşesc să se menţină la putere, acest lucru va fi o premieră pentru Polonia de la îndepărtarea de la putere a comunismului, în 1989.

De asemenea, ei privesc cu interes la vecinii baltici, unde au avut loc recent alegeri: în Estonia liderii de centru-dreapta au fost realeşi, beneficiind de un climat economic favorabil, iar în Letonia, echipa aflată la putere urmează acelaşi parcurs.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici