Alertă în ţările cu populaţie musulmană din Asia din cauza filmului antiislam

Preşedintele afgan Hamid Karzai a amânat joi o vizită în Norvegia de teama revoltelor împotriva filmului antiislam care a declanşat atacul ucigaş antiamerican din Benghazi, iar mai multe ţări din Asia au întărit securitatea în preajma misiunilor diplomatice americane.

1434 afișări
Imaginea articolului Alertă în ţările cu populaţie musulmană din Asia din cauza filmului antiislam

Alertă în ţările cu populaţie musulmană din Asia din cauza filmului antiislam (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Manifestaţii violente la Benghazi (Libia) au dus la moartea a patru cetăţeni americani, între care ambasadorul Statelor Unite, şi la o manifestaţie antiamericană în faţa ambasadei Statelor Unite în Egipt.

Circumstanţele precise ale morţii diplomatului şi ale altor trei americani rămân învăluite în mister.

Protestele împotriva filmului "Innocence of Muslims" ("Inocenţa musulmanilor") au început să se răspândească cu mitinguri în faţa reprezentanţelor americane la Casablanca, Tunis şi Khartoum. O manifestaţie este preconizată joi la Teheran în faţa ambasadei Elveţiei care reprezintă interesele americane.

Ciocniri opuneau joi dimineaţă în faţa ambasadei Statelor Unite la Cairo manifestanţi egipteni, protestând împotriva filmului despre islam, poliţiei, care a folosit gaze lacrimogene.

Indonezia, ţara musulmană cea mai populată a planetei, s-a alăturat Afganistanului pentru a cere site-ului de internet YouTube să blocheze difuzarea filmului polemic.

"Acest film este fără nici o îndoială o insultă faţă de o religie şi a bulversat musulmanii indonezieni. Nu ne dorim ca cineva să se simtă provocat şi ca violenţele să survină aici", a anunţat pentru AFP Gatot Dewa Broto, purtătorul de cuvânt al Ministerului Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Deocamdată, nu s-a semnalat vreun incident în Indonezia, unde majoritatea celor aproximativ 240 de milioane de locuitori practică islamul moderat.

La fel, niciun incident nu a avut loc în Afganistan, unde forţa internaţională NATO, comandată de americani, combate rebelii talibani începând cu 2001. Însă preşedintele Karzai a decis să amâne o deplasare la Oslo.

"El şi-a anulat călătoria. Se teme de posibile revolte legate de difuzarea filmului", a anunţat pentru AFP un purtător de cuvânt al preşedinţiei. "Preferă să rămână aici în acest context critic".

Miercuri, preşedintele american Barack Obama şi omologul său afgan au discutat telefonic pentru "a se asigura că circumstanţele care au condus la violenţă în Libia şi în Egipt nu reprezintă ameninţare pentru forţele americane sau afgani".

Lungmetrajul, realizat de către un cineast care se califică americano-israelian, seamănă cu un atac grosolan şi ironic, cu buget redus, împotriva islamului. Actorii, vorbind în engleză cu accent american, îi prezintă pe musulmani drept imorali şi violenţi degeaba.

În majoritatea ţărilor din Asia unde locuieşte o populaţie musulmană semnificativă, securitatea în apropierea reprezentanţelor diplomatice americane a fost întărită sau era în curs de a fi joi.

India, ţara din lume care numără cel mai mare număr de musulmani după Indonezia şi Pakistan, a pus în stare de alertă efectivele sale armate desfăşurate în jurul clădirilor americane.

La Bangladesh, unde zeci de mii de persoane au protestat în 2006 împotriva publicării caricaturilor profetului Mahomed de către o revistă daneză, autorităţile au întărit, de asemenea, dispozitivul lor de protecţie al ambasadei americane şi altor reprezentanţe.

Ambasada americană de la Kuala Lumpur, capitala Malaysiei, majoritar muslumană, a îndemnat cetăţenii săi să evite locurile aglomerate şi să rămână vigilenţi în apropierea rugăciunii de vineri.

În Filipine, ţară majoritar catolică dar unde apar grupări islamice radicale, poliţişti de elită păzesc ambasada americană zi şi noapte de la debutul violenţelor în această săptămână în Libia şi în Egipt.


 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici